Hopp til hovedinnholdet

Vintergulløye – nå kommer de ut av hiet

ef-20140818-093516

Gulløye. Foto: Erling Fløistad.

Vintergulløye, også kalt vanlig gulløye, er en slank liten krabat som kommer ut fra sprekker i bark og hus når vårsola skinner i bakkene.

Insektet med de tynne, gjennomsiktige og tilsynelatende svært skjøre vingene har ligget i dvale som voksne dyr hele vinteren, uten å ta til seg næring. Vintergulløye overvintrer også inne i hus eller på andre skjermede steder. Du kan finne dem bak gardinene om høsten, på loftet, i garasjen og rundt vinduer. Da er de gulbrune, men når de våkner av vinterdvalen om våren skifter de farge til lysegrønt. De voksne gulløyene har gullglinsende øyne, er lysegrønne og elegante. De flagrer omkring i hagen og er reine vegetarianere som spiser pollen, honningdugg og nektar. Larvene derimot, er noen krokodillelignende, glupske rovdyr med kraftige kjever som jakter på mange forskjellige skadedyr og andre insekter. De er spesielt glad i bladlus og kalles av den grunn også for “bladlusløver”. 

ef-20130528-153525
Gulløye som spiser pollen fra pæreblomst. Foto: Erling Fløistad.

I følge insektforsker Nina Svae Johansen er vintergulløye et av de viktigste nyttedyrene i en hage. Derfor er det viktig å ta vare på dem. En måte å gjøre hagen attraktiv for gulløyene er å plante blomstrende planter som gir de voksne gulløyene nektar og pollen. Gulløyene er særlig glad i skjermplanter. 

ef-20090602-141904
Gulløye legger egg i enden av en lang stilk på undersiden av et blad. Foto: Erling Fløistad.

Tidligere trodde man at vintergulløye var én art, men det har vist seg at det dreier seg om en gruppe arter som er så like at vi ikke kan se forskjell på dem. De kan kun skilles på lyden de lager når de kurtiserer hverandre. Utendørs blir gulløyene gjerne mer aktive i midten av mai. Kurtise og paring skjer i skumringen om kvelden og utover natta, og omfatter blant annet en egen sang. Ett døgn etter parring starter eggleggingen. En hunn kan legge 400-500 egg i løpet av levetiden.

Ukas småkryp logo.jpg
Vintergulløye

Latinsk navn: Chrysoperla carnea

Insektgruppe: Familie gulløyer (Chrysopidae), orden nettvinger (Neuroptera)

Utseende/kjennetegn: Voksne gulløyer har gullglinsende øyne og grønn (sommerfarge) eller gulbrun (høstfarge) kropp som er 2-3 cm lang. De har to par ganske store vinger som har et tett nett av vingeribber, og som holdes som et hustak over bakkroppen.

Larvene er opptil 1 cm lang, og kan ligne en liten krokodille. De har store kjever som er rettet fremover, nesten som en knipetang, og har tre par velutviklede bein. Nyklekte larver er nesten gjennomsiktige og bitte små. Eldre larver kan ha mange fargevarianter mellom kremfarget og brunt, etter hva de har spist. De har en lysere brutt strek langs midten av ryggen, og har lyse vorter med lyse hår på hver side av bakkroppsleddene. Hodet er gråbrunt med svarte øyne, mens munndelene (knipetanga) er brune.

Økologisk rolle: Predator

Betydning for hagen: Nyttedyr

Hvor finner du den: I hele Norge, fra lavlandet og høyt til fjells.

Bytte: Mange bladlusarter. Kan også angripe og spise mange forskjellige andre insekter og midd bare de er små nok til at de klarer å overmanne dem.

 

Kilde: Nina Svae Johansen, forsker entomologi, NIBIO.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.