Hopp til hovedinnholdet

Tid for sneglekamp i høsthagen

ef-20150920-120839_cropped.jpg

Foto: Erling Fløistad.

Har du fått brunskogsnegler i hagen? Nå er sneglenes paringstid for det meste over for i år. Den varte fra slutten av juli, gjennom hele august til litt ut i september. Nå er de brune sneglene mest opptatt av å legge egg. Finner du gjemmestedene der eggene er lagt kan du knekke fra 30 til 100 framtidige snegler på en gang.

Om høsten, når hagen er fuktig og det er grått og vått overalt, er det fristende å la hagen seile sin egen sjø. Det er mer behagelig å hygge seg inne foran peisen eller TVen om kveldene og i helgene. Men akkurat nå er tiden inne for å gjøre en ny og viktig innsats i kampen mot brunskogsneglene. Det viktigste nå er å jakte på egg – å finne sneglenes skjulesteder der de legger eggene sine. Med litt trening finner du snart fram til de stedene i hagen der det lønner seg å jakte. To ting det er lurt å tenke på mens du jakter rundt i hagen er å flytte på løse gjenstander og løfte på lave greiner med blader som ligger på bakken. Sneglene må legge eggene sine slik at de ikke kan tørke ut eller bli utsatt for stråling fra sola. Snegleegg som tørker eller utsettes for sollys vil fort gå til grunne og dø.

Hvis du graver i jorda i hagen på denne tiden, kan du også finne snegleegg flere cm nede i bakken. Da er det en snegle som har funnet en naturlig sprekk eller et hull i jorda, og brukt dette til å få lagt eggene helt i sikkerhet. De fleste eggene legges heldigvis ikke fullt så godt gjemt. Mange egg blir lagt oppå jorda innimellom planter som står tett sammen eller under løse gjenstander. Disse er enkle å finne.

Heldigvis for oss, går livet i hagen stadig saktere etter hvert som dagene blir kortere og temperaturen synker. Sneglen bruker stadig lenger tid på å flytte seg rundt til nye steder og legge flere egg. En grundig kontrollrunde i hagen en gang i uka kan være nok til å holde antallet eggleggende snegler i hagen på et lavt nivå. 

ef-20150910-200036_cropped.jpg
Eggene til brunskogsneglen er runde, gulhvite og ca 3 mm i diameter. De legges i klaser på 20 - 60 egg. Foto: Erling Fløistad.

Få gjort flere ting på en gang

Dersom du går med planer om å bytte om på noen planter, flytte noe jord eller steiner i hagen, er dette også lurt å gjøre nå. Sjansen er nemlig stor for at du da finner flere snegleegg mens du holder på. Det samme gjelder om du tar en runde og luker ugras som nå har vokst seg halvstort på den tiden som har gått siden hagen var i daglig bruk i sommer. Fjern ugraset nå, så lager det ikke frø eller blir alt for stort før våren. Under ugraset er det også ofte snegler og egg.

Forsker Bjørn Arild Hatteland ved NIBIO har arbeidet med snegler i en årrekke. Han kan ikke si nøyaktig når eggene til brunskogsneglene klekker, men han har allerede funnet noen nyklekte brunskogsnegler i høst. - Resten av eggene klekker fra nå og utover høsten. Deretter kryper de små sneglene ned i sprekker i jorda for å overvintre. Der vil de ligge i ro hele vinteren, i ly for den verste frosten. Selv ikke lengre tids barfrost tar knekken på de små sneglene. De trekker seg bare litt lengre ned i bakken, og klarer seg fint i et par tre kuldegrader. Kaldere blir det ikke på det dypet der sneglene overvintrer, sier Hatteland.

Oppgaven nå er enkel: Skrap sammen flest mulig av snegleeggene i hagen nå, før de klekker. Du trenger forresten ikke å ødelegge eggene, det holder å samle dem i ei bøtte og sette den tørt under tak, da tørker de ut.

ef-20150910-200303_cropped.jpg
Snegler gjemmer seg ofte under løse gjenstander i hagen, som treheller eller stein som ligger løst på bakken. Det er de samme stedene det ofte legges egg. Foto: Erling Fløistad.
Les mer om snegler

www.snegler.info

 

ef-20150920-121540_cropped.jpg Brunskogsnegl som legger egg. Foto: Erling Fløistad.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.