Snart klart for Forskningsdagene 2023
Neste uke starter Forskningsdagene – hele Norges forskningsfestival med en lang rekke foredrag, eksperimenter, samtaler, utstillinger og debatter. NIBIO er som vanlig engasjert flere steder i landet.
I år arrangeres Forskningsdagene fra 20. september til og med 1. oktober. Forskningsdagene arrangeres av Norges forskningsråd i samarbeid med universiteter, høgskoler, forskningsinstitutter, biblioteker, museer, kommuner og næringsliv. Hovedtema for Forskningsdagene 2023 er "Energi".
NIBIO deltar i år på følgende aktiviteter og arrangementer:
Forskningsdagene på Blæstad - onsdag 20. september
Spesialrådgiver Arne Bardalen og seniorrådgiver Simen Gjølsjø er blant innlederne på et spennende fagseminar om energi i landbruket.
Arrangementet kan også følges digitalt. Les mer her.
Forsker Pecha Kucha på Tingvoll – fredag 22. september
Forsker Pecha Kucha arrangeres av NIBIO Tingvoll i samarbeid med NORSØK og Tingvoll Økopark fredag 22. september. Pecha Kucha er en form for «lynpresentasjon» med et format på 20x20, altså 20 bilder med 20 sekunders prat per bilde.
Tre innledere skal dekke temaet «Energi og matproduksjon i omskiftelige tider». Fra NIBIO deltar Håvard Steinshamn. Kvelden avrundes med panelsamtale og økobar.
Les mer om arrangementet her.
Forskningstorget i Stavanger – lørdag 23. september
NIBIO Særheim skal også i år delta på Forskningstorget i Stavanger. Arrangementet finner sted på Domkirkeplassen lørdag 23. september.
Her kan lokalbefolkningen bli kjent med forskere fra 15 ulike forskningsmiljøene i nærområdet.
Forsker Dmitry Kechasov forteller at NIBIO skal presentere næringsstoffanalyser av organisk og mineralsk gjødselvann med teststrips, organiske agurker og substrater laget av organisk avfall. I tillegg blir det «tomat-telle-konkurranse».
Les mer om arrangementet her.
"Game for Guac" i Bergen - lørdag 23. september
Årets tema for Forskningsdagene er energi, og for å demonstrere hvordan vi kan utnytte energien som går til spille, har Forskningsrådet sammen med e-sportlaget 777 laget eksperimentet “Game for Guac”. Her kan barn og unge game, samtidig som de dyrker kortreist og mer miljøvennlig avokado gjennom spillvarmen de genererer. Her kan man spille for avokadoen – game for guac’en.
I et gamingdrivhus på Forskningstorget i Bergen står det fire datamaskiner som kan varme opp rommet nok til å holde en temperatur på mellom 20 og 25 grader, som er temperaturen avokadoplantene trives best i.
NIBIO-forsker Michel Verheul vil være til stede på Torgallmenningen lørdag 23. september. Han skal dele av sin kunnskap og snakke om nye muligheter for plantedyrking i Norge.
Les mer her.
Åpen bukt i Bodø – søndag 24. september
Åpen bukt er en svært populær og årlig opplevelsesdag for barn og voksne, og består av en rekke stasjoner med blant annet levende fiske- og sjødyrarter, disseksjon av fisk, fôr og fôringredienser, alger, undervannsdrone/u-båt og konkurranser for barna.
NIBIO og Nord universitet samarbeider om en egen stand med fokus på tang og tare. Her blir det smaksprøver for alle og rebusløp for barna, med premier.
– Vi åpner dørene til algelaben og har et eget telt utenfor, forteller avdelingsleder Johan Johansen ved NIBIO Bodø.
Les mer om arrangementet her.
Forskerne kommer! – 25.-28. september
For ellevte gang skal forskere fra Framsenteret ut på veien i september for å fortelle om sin forskning. Forskere og formidlingsfolk fra senterets medlemsinstitusjoner reiser rundt og forteller om forskning nordområdene og polare strøk. I løpet av fire dager skal forskerne holde foredrag i Nordreisa, Kvænangen, Alta, Målselv og Tromsø.
Blant årets deltagere er Eva Narten Høberg ved NIBIO Tjøtta. Hun skal snakke om følgende tema: «Bør vi spise mer kjøtt fra norsk utmark?»
Les mer om arrangementet her.
Forskertorg i Kristiansund – lørdag 30. september
For andre år på rad skal NIBIO Tingvoll delta på Forskertorget i Kristiansund.
Her blir det quiz, rebusløp og flere spennende aktiviteter.
Arrangementet er et samarbeid med HiMolde, Norsøk, Helseinnovasjonssenteret, DMS, Møre og Romsdal Fylkeskommune Fagskolen og Møreforsking.
Bestill en forsker
«Bestill en forsker» har blitt en hit blant videregående skoler flere steder i Norge. Forskere reiser ut med sine foredrag og forteller samtidig om hvordan det faktisk er å være forsker.
For fjerde år på rad tilbyr vi «Bestill en forsker» i Møre og Romsdal. NIBIO Tingvoll har et team av forskere som tilbyr gratis foredrag på ca. 40 minutter. Temaene varierer fra energibruk i melkeproduksjon, praktisk medvirkning til biodiversitet og til hvordan norsk ull fornyer klesproduksjon.
I år tilbyr vi følgende foredrag:
- Lise Grøva: «Fashion, folk og friluftsliv»
- Matthias Koesling: «Hvor mye energi går det for å lage en liter melk»
- Unni Støbet Lande: «Hva er Naturavtalen/COP15 og hvordan kan VI bidra!»
Også NIBIO Tjøtta tilbyr "Bestill en forsker" denne høsten. Disse foredragene varer 45 minutter og her er det faktisk mulig å bestille foredrag helt fram mot jul:
- Grete M. Jørgensen: «Trening og bruk av hest. En oversikt over læringsteori og praktisk anvendelse. (2 x 45 min)»
- Grete M. Jørgensen: «Husdyrmiljø til sau. Hvilke innredningsløsninger foretrekker sauen? (45 min)»
- Grete M. Jørgensen: «Dyrs adferd – hvordan kan vi studere det?»
- Inger Hansen: «Rovviltforvaltning og rovviltproblematikk opp gjennom årene»
- Eva Narten Høberg: «Bør vi spise mer eller mindre rødt kjøtt fra utmarkas beitedyr?»
- Shelemia Nyamuryekung'e: «Precision Livestock farming»
KONTAKTPERSON
Morten Günther
Kommunikasjonsrådgiver
-
Kommunikasjonsstab
(+47) 419 09 837 morten.gunther@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H7
Lenker
Les mer om ForskningsdageneFORSKNINGSDAGENE
Forskningsdagene er en nasjonal, årlig festival i regi av Norges forskningsråd. Alle typer forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner inviteres til å vise fram sin virksomhet for allmennheten. Festivalen har vært arrangert hvert år siden 1995 og er en av Europas store, landsdekkende forskningsfestivaler.
Målsetningene for festivalen er å:
- skape begeistring og forståelse for forskning
- formidle hva forskningen og dens resultater betyr for oss i vårt daglige liv
- vise sammenhengen mellom forskning, innovasjon og næringsliv
- vekke interesse i mediene for forskning og forskningsresultater
- bidra til rekruttering av unge til forskningsrelaterte yrker.
Gjennom en rekke forskjellige arrangementer kan mennesker i alle aldersgrupper og på alle kunnskapsnivåer få et innblikk i forskningens verden.
For å nå målgruppene har mange av arrangementene under Forskningsdagene fjernet seg langt fra forskernes tradisjonelle presentasjonsform - foredraget. Arrangementene spenner fra åpne laboratorier, utstillinger og debatter til båtturer, quizer og Forsker Grand Prix-show. Det aller, aller meste som skjer er gratis. Festivalen starter hvert år onsdag i uke 38 og avsluttes søndag i uke 39.
KONTAKTPERSON
Morten Günther
Kommunikasjonsrådgiver
-
Kommunikasjonsstab
(+47) 419 09 837 morten.gunther@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H7
Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.