Hopp til hovedinnholdet

Professor Trond Hofsvang 80 år

20040413ef0029

Trond Hofsvang. Foto: Erling Fløistad

Den 21. august fyller professor og plantevernforsker Trond Hofsvang 80 år.

Trond har hatt svært mye å si for plantevern- og plantehelsearbeidet i Norge og for hvordan NIBIOs Divisjon bioteknologi og plantehelse jobber med dette i dag. Spesielt innen temaet Integrert Plantevern (IPV) har han vært en nøkkelperson i Norge.

Han var derfor en sentral foredragsholder under avslutningsseminaret for SMARTCTOP i 2019. Et stort norskledet IPV-prosjekt som ble til etter at Norge implementerte Direktivet for bærekraftig bruk av plantevernmidler.

 

Aktiv pensjonist og pasjonert entomolog

Trond gikk utpensjonistenes rekker i 2012, men har helt fram til i fjor hatt en «Emeritus» stilling ved Avdeling skadedyr og ugras hvor han både har skrevet vitenskapelige artikler og vært tilgjengelig for å svare på spørsmål om fag, historiske hendelser og mer. Trond er slik vi har opplevet han som leder, veileder, lærer, forsker og kollega en meget dyktig fagperson med gjennomføringsevne og en god porsjon tørrvittig humor.

Han er også en meget pasjonert entomolog med sans for insektenes rolle i tegneserier og i filmer. Trond inspirerte blant annet til rollen som Trond Torsen i norsk versjon av Carl Barks historien om grafsevepsen som agurkbillens naturlige fiende.

Trond tok hovedoppgave i biologi ved Universitetet i Oslo og deretter forskerutdanning ved Norges Landbrukshøgskole (NLH) i Ås hvor han avla sin Doctor Agriculturae i 1988. Deretter underviste han i landbruksentomologi ved NLH og fikk i 1991 jobben som Forskningssjef ved Statens plantevern (senere NIBIO) på campus Ås. Året etter fikk han også en Professor II-stilling ved NLH.


"Plantevernleksikonet" og "Plantevernguiden"

Ved NIBIO sørget Trond blant annet for etableringen av nettjenestene «Plantevernleksikonet» og «Plantevernguiden» som fremdeles er i aktiv bruk av landbruksnæringen og allmennheten. Trond har i sin periode som forsker og forskningssjef publisert flere bøker og kompendier som har vært brukt av både studenter, næring og forvaltning.

Han har også vært en sentral person i det internasjonale forskningsnettverket innen landbruksentomologi og IPV og har publisert et stort antall vitenskapelige publikasjoner. Vi er meget glade for og stolte av å ha hatt en så faglig dyktig person og god kollega som Trond Hofsvang tilknyttet NIBIO og ønsker å gratulere ham med 80-årsdagen.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.