Ny torvredusert jordblanding gir hvem som helst «grønne fingre»
En ny torvredusert blomsterjord er designet slik at hvem som helst kan få «grønne fingre». Mange års forskning ligger bak blandingen som utnytter næringsstoffer fra hage og parkkompost, steinmel og hønsegjødsel.
Jorda markedsføres nå som «Grønne fingre i pose». Produktet har fått navnet Green Viking Premium Blomsterjord, og har siden nyttår vært i salg hos Felleskjøpet og uavhengige hagesentre. Jordblandingen er utviklet av NIBIO på oppdrag fra Nordic Garden.
Seniorforsker i NIBIO, Trond Knapp Haraldsen er entusiastisk over resultatet.
- Jorda vi har satt sammen nå kan selges som dyrkingsmedium. Det er jord du kan dyrke plantene dine i. Vi vil at hvermannsen skal oppleve at det er gøy å få fine planter!
- Folk bruker tusenvis på planter men kjøper ofte for dårlig jord. Da gror det dårlig. Mange tror jord er noe brunt, som gjør at planta ikke velter. Ofte glemmer de gjødsel og da ser man fort forskjell, sier Christian Kjøniksen, drifts- og logistikksjef i Nordic Garden.
Tester både i forsøksveksthus og i eget drivhus
Før jorda kom i butikk ble den testet i forsøksveksthus. Ulike vekster ble dyrket i mange testblandinger for å finne den optimale sammensetningen av jorda. Jordblandingene i testen ble sammenlignet med veksten av planter dyrket i fem jordprodukter som allerede er på markedet og som selges i hagesentre. Forsøk med agurk, tomat og petunia oppnådde da bedre vekst i det som nå har fått navnet Green Viking Premium Blomsterjord. For gulrøtter var det jevnt over ganske lik vekst som i de beste av jordblandingene, som fås kjøpt på hagesentre.
Haraldsen liker å forsikre seg om at jordegenskapene er de samme og fortsatt fungerer like godt etter at jorda kommer ferdig blandet fra fabrikk. Derfor tester han nye jordblandinger i sitt eget lille drivhus i hagen i Ås.
- Det er forskjell på forsøk og praktisk bruk i drivhus. Det Trond gjør her er jo slik det faktisk brukes av forbrukere, sier Kjøniksen.
Flere frodige tomatplanter med jevnt over like grønne blader vokser i Green Viking Premium Blomsterjord i det ene hjørnet av drivhuset.
- Ja dette er en realistisk test, og vi ser her at vi faktisk har fått til noe. Jeg har hatt flere typer favorittjord gjennom årene, ettersom vi har utviklet nye blandinger. Nå er dette min nye favoritt.
- Hvis du bare vil kjøpe en type jord så er dette trolig den beste på markedet nå. Den skal fungere like godt i liten og stor potte, sier Haraldsen.
Bygger på mange års forskning
- Vi koblet på NIBIO fordi vi ville ha forskning i bunnen. Vi sa at vi ville ha en miljøvennlig jord og spurte hva slags råstoff vi kunne bruke, forteller Kjøniksen, som er godt fornøyd med at de nå har et nytt forskningsbasert og brukervennlig jordprodukt på markedet.
Forsøkene for å utvikle denne jordblandingen ble satt i gang i 2018, men det tar mye lenger tid enn ett år å utvikle god jord.
- Det startet i 2001. Da forsket vi på resirkulert avfall og miljøvennlig blomsterjord. Vi byttet ut noe torv med kompost og mineralgjødsel med organisk gjødsel. Siden har vi systematisk forsket på hvordan ulike typer organisk materiale oppfører seg i jord- og gjødselblandinger, sier Haraldsen.
Han forteller at de derfor vet mye om ingrediensene som er brukt i denne jordblandingen.
- Vi vet noe om hver enkelt bestanddel fordi vi tidligere har testet disse hver for seg. Nå har vi undersøkt hva som skjer når vi setter dem sammen, og så har vi optimalisert virkningen, forklarer Haraldsen.
Optimaliseringen handler om å finne det perfekte blandingsforholdet, litt som i en god bakeoppskrift.
- Vi kan ikke legge alle gode ting oppå hverandre, vi må justere mengden. Det er et gammelt smurfeordtak som sier at for mye av det gode er for mye av det gode, sier Haraldsen med glimt i øyet.
Restressurser kommer til nytte
Nordic Garden er opptatt av å benytte størst mulig andel av restressurser i produktene sine. Kjøniksen trekker frem steinmel av Larvikitt som et eksempel.
- Larvikitt er en prydstein, og når prydsteinen kuttes blir det steinmel i sandfraksjonen til overs. Det er dette som er brukt inn i jordblandingen. Steinen er et lønnsomt eksportprodukt, men det generer avfallsprodukter som industrien foreløpig ikke har visst hva de skal gjøre med. Nå kan vi bruke litt av det i jord. Det løser ikke avfallsproblemet fordi det er snakk om så store mengder, men det er et bidrag i riktig retning.
- Det er vanlig å bruke sand i jordblandinger, men sand er en begrenset ressurs. Det er bedre å bruke noe som ikke har andre bruksområder, sier Haraldsen.
Han forklarer at Larvikitt i tillegg har noen andre egenskaper som gjør godt for jorda.
- Vi slipper å kalke jorda når vi bruker Larvikitt, det må man når man bruker sand. Her vinner vi samtidig en klimaeffekt når vi slipper å bruke kalk som frigjør CO2 som del av nøytraliseringsprosessen av sur torv.
NIBIOs innovasjonsrådgiver Maria Johnson mener at dette er et fantastisk godt eksempel på forskningsdrevet innovasjon som har stor samfunnsnytte.
- Mangeårig kunnskapsbygging koblet med å tenke helt nytt rundt ressurser som ikke blir utnyttet får her en nytte både for miljø, forbrukere og industri. Jeg er veldig glad for at NIBIO har samarbeidspartnere som ser verdien av å involvere instituttets fagkompetanse i utvikling av produkter, prosesser og tjenester.
KONTAKTPERSON
Trond Haraldsen
Seniorforsker
-
Divisjon for miljø og naturressurser
(+47) 928 04 196 trond.haraldsen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43
KONTAKTPERSON
Trond Haraldsen
Seniorforsker
-
Divisjon for miljø og naturressurser
(+47) 928 04 196 trond.haraldsen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43
Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.