Har tro på norskproduserte søtpoteter
De siste årene har etterspørselen etter søtpotet i Norge økt dramatisk, og det er spesielt yngre forbrukere som har fått øynene opp for denne smakfulle grønnsaken.
Søtpotet er en subtropisk rotgrønnsak som i liten grad har blitt dyrket i Europa. Mesteparten av søtpotetene vi bruker her til lands er derfor importert fra USA. Totalt importerer vi opptil 80 tonn pr. uke, eller 4000 tonn i året.
- Jeg mener det bør være et potensiale for dyrking av søtpotet i Norge, forteller stasjonsleder og forsker Erling Stubhaug ved NIBIO Landvik i Grimstad. Spesielt i de områdene der man har hatt tradisjon for dyrking av tidligpoteter.
Skaper ny kunnskap i samarbeid med næringa
NIBIO Landvik har de siste to årene samarbeidet med familiebedriften Bjertnæs & Hoel AS på Nøtterøy om et forskningsprosjekt på søtpotet. Målet har vært å undersøke mulighetene for dyrking av søtpotet i Norge og etablering av en økonomisk produksjon. Prosjektet har i hovedsak vært finansiert av Grofondet.
- Vi startet med å importere et antall garantert friske planter fra et laboratorium i Israel, forteller Stubhaug. Etter oppformering våren 2017 ble mesteparten plantet ut på Nøtterøy, men vi hadde også ett dekar med ulike forsøk på Landvik.
Den første sesongen testet forskerne fire ulike sorter. De gjorde også forsøk med ulike dyrkingsteknikker.
- Ved potetdyrking setter man knollene rett i jorda, men dette lar seg ikke gjøre ved dyrking av søtpotet. Vi valgte derfor å teste ut to alternative metoder for produksjon av utplantingsmateriale: Lage pluggplanter ut fra utløperne (groene) på knollen der en kunne produsere mange planter per utløper, eller å plante utløperne (‘slips’) direkte på felt.
Planteproduksjonen bør skje i Norge
Som i all annen produksjon er det svært viktig å unngå spredning av plantesykdommer. Allerede den første sommeren tok forskerne prøver av knoller og planter i åkeren. Disse ble testet for virus ved NIBIO Plantehelse på Ås.
- Det er mulig å importere planter til utplanting fra land i Sør-Europa, men for å unngå sykdommer ønsker vi at fremtidig planteproduksjon skal skje i Norge. Denne bør trolig gjennomføres på samme måte som blir gjort i dagens sertifisert settepotetproduksjon her til lands.
Kan man tjene penger på produksjon av søtpotet i Norge?
- Hvis vi gjør de rette tingene, og satser på de riktige sortene, tror jeg vi kan få til en økonomisk produksjon av søtpotet i Norge, forteller Stubhaug.
Det er imidlertid viktig å komme tidlig i gang om våren. Selv om plantene vokser raskt tar det litt tid å produsere nok stiklinger, «pluggplanter» eller «slips».
- Vi foretok utplanting fra siste halvdel av mai og utover, men dersom vi hadde vært klare en måned tidligere kunne vi trolig økt avlingen med minst 50-60 prosent. På de beste plassene med optimal dyrkningsteknikk kan det være mulig å oppnå en bruttoavling på 6 tonn per dekar, og en salgbar avling på rundt 75 % av dette. Lønnsomheten vil selvsagt være avhengig av prisen i markedet. For øvrig lagrer søtpotet godt, gitt det rette forhold, og kan omsettes gjennom hele vinteren.
Videre forskning og produktutvikling
Prosjektet har fått penger til å fortsette forsøkene på Nøtterøy i ytterligere ett år. Det er fortsatt mange ting vi ønsker å finne ut mer om: dekkemetoder, plantetetthet, gjødsling, høsting og innlagring. I tillegg skal det jobbes med produktutvikling.
- Allerede i fjor var de første norske søtpotetene fra Bjertnæs og Hoel AS å finne i butikkhyllene til Meny-kjeden. Vi har også produsenter her i Grimstad-området som ønsker å komme i gang med prøvedyrking i inneværende år.
En del kunnskap og erfaringer kan overføres fra andre land, men faktisk er produksjon av søtpotet i Nord-Europa bare så vidt kommet i gang, og andre har ikke så mye mer erfaring enn oss.
Optimistisk for framtida
- For dagens produsenter av tidligpotet kan det være svært aktuelt å ta inn søtpotet som en del av vekstskiftet. De har jo allerede et produksjonsapparat og trenger ikke investere i veldig mye nytt utstyr.
Søtpotet er en spennende rotgrønnsak med mange ulike bruksområder. Den egner seg godt til wokking og ikke minst til mosing.
- Det er ikke sikkert forbruksveksten blir like stor i årene som kommer, men jeg har stor tro på at etterspørselen etter søtpotet i Norge vil kunne stabilisere seg på et høyt nivå, avslutter en optimistisk Erling Stubhaug.
KONTAKTPERSON
Lenker
Les mer hos GrofondetFakta om søtpotet
Søtpotet (Ipomoea batatas) er en rotgrønnsak som tilhører vindelfamilien. Den ligner på potet, men tilhører ikke samme familie. Søtpoteten er avlang og ofte større enn poteten, med rødrosa eller hvitt skall, og hvitt eller gult fruktkjøtt. Den tilberedes på samme måte som potet.
Planten stammer visstnok fra Sør-Amerika, men kjennes ikke lenger i vill tilstand. Søtpotet er en eldgammel kulturplante som dyrkes i stor utstrekning overalt i tropiske og subtropiske områder.
KONTAKTPERSON
Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.