Hopp til hovedinnholdet

Frø gjør ertene syke

IMG_2680_cropped.jpg

Ertefrø. Foto: Einar Strand.

Når erter og åkerbønner blir syke, er sannsynligvis frøene smittekilden. Erteflekk, ertefotsyke og sjokoladeflekk er viktige grunner til at norske bønder dyrker så lite erter og åkerbønner.

Frø med sopp kan gi erteflekk, ertefotsyke og sjokoladeflekk. – Det er mye bra frø, men det glipper av og til, sier Guro Brodal. Hun er forsker ved NIBIO.

 

Lite erter og åkerbønner

Norske bønder dyrker svært lite erter og åkerbønner. De er verdifulle proteinkilder og gir god effekt som vekselvekster i korndyrkingen, men lider under varierende avlinger og vanskelig innhøsting.

Sykdommer er en av grunnene til at avlingene varierer. Erteflekk eller ertefotsyke på røtter og ris sørger for legde og høstetap. Åkerbønne får ofte stygge angrep av sjokoladeflekk.

– Tidligere har disse sykdommene vært lite undersøkt i Norge, forteller Brodal. Hvis frøene er infiserte, er utgangspunktet dårlig. – Nå som det er så mye fokus på integrert plantevern, er det i hvert fall viktig å starte med friskt såfrø, konstaterer NIBIO-forskeren.

IMG_3603.JPG
Harald Volden (TINE), Egil Prestløkken (NMBU) og Guro Brodal i en åker ved Øsaker, Sarpsborg. Foto: Einar Strand.

Ingen analyse-rutiner

Alt såkorn blir analysert og eventuelt behandlet for å unngå smitte. Slike rutiner er det ikke for erter eller åkerbønner.

– Såvareforretningene prøver å få undersøkt dem, men mye av frøet importeres uten at sunnhetstilstanden er kjent. Det hender at det kommer ut frø som ikke burde vært brukt og som forårsaker problemer videre i vekstsesongen, sier Guro Brodal.

Hun anbefaler alle som tar frø fra egen avling, å få undersøkt både spireevne og sykdommer for å unngå å så dårlige frø.

Spesielt er det viktig at frøene er friske når erter og åkerbønner skal dyrkes økologisk. – Der er det ikke mulig å sprøyte etterpå, og da trenger du i hvert fall frisk såvare. Men det er viktig også i konvensjonell dyrking, for å redusere behovet for tiltak i sesongen, sier Guro Brodal.

 

Neppe planterester

Erteflekk, ertefotsyke og sjokoladeflekk kan også smitte fra infiserte planterester som blir liggende igjen på åkeren. Men vanligvis går det flere år mellom hver gang erter og åkerbønner dyrkes på samme areal. Derfor regner ikke forskerne med at planterester bidrar direkte til angrep.

– Vi anser derfor frøsmitte som viktigste smittekilde, forteller Brodal.

Hun mistenker at dagens metoder ikke klarer å avsløre all sjokoladeflekk-smitten i åkerbønnefrø. Nå arbeider forskerne med bedre metoder.

 

Beising

Guro Brodal ønsker seg bestemmelser om frøsmitte i regelverket for flere vekster, inkludert erter og åkerbønne.

– Men det er et langt lerret å bleke og må innom EU i Brussel for å kunne bli vedtatt, forklarer hun.

Uansett mener hun at det kunne være aktuelt å behandle såfrøet som er angrepet:

– Vi har gjort et lite forsøk med beising av ert. Det beisemiddelet som brukes mest i korn, ser ut til å ha god effekt mot smitte i ert, sier hun.

sjflekk 3 i Kontu 2007 JIOverland.JPG
Sjokoladeflekk, skader i åkerbønneåker i Vestfold. Foto: Jon Ingar Øverland, NLR Viken.

 

Belgvekståret

FN har utropt 2016 til det internasjonale året for belgfrukter.

IYP 2016, som det heter på engelsk, skal øke kjennskapen til og bevisstheten om ernæringsfordelene til belgfruktene som del av et bærekraftig landbruk for trygg mat og bedre ernæring.

FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO ser på året som en god mulighet for å utnytte proteinene, øke den globale produksjonen og bedre vekstskiftet.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.