Hopp til hovedinnholdet

Fjelledelgran er vårt nye favorittjuletre

RVP41082

Juletreprodusent Ole Martin Eggen. Foto: Siri Elise Dybdal.

Flere og flere norske juletreprodusenter satser på fjelledelgran, men den norske julegrana holder fremdeles en stabil del av markedet.

- Vi får helt klart flere forespørsler om fjelledelgran nå enn tidligere, sier Ole Martin Eggen, fra Eggen Gartneri. Han driver juletreproduksjon, gartneri og gård i Eidsberg i Østfold. Nå har han levert ny last med fjelledelgran til juletreutsalget på Ski. Her selger de normannsedelgran fra en produsent i Vestfold, samt økologisk fjelledelgran og vanlig norsk gran fra egen produksjon.

- Vi bruker hverken sprøytemiddel eller gjødsel, forteller han.

Eggen tror populariteten til fjelledelgran skyldes at det er et fint og smalt tre, og at det holder på nålene.

- Jeg testet et tre for noen år siden. Nålene satt fast til høsten – nesten som et kunstig tre. Fjelledelgran vil kunne holde seg i mange år. Fargen går litt bort, så du må kanskje spraye det før du skal bruke det igjen. Det er imidlertid viktig at det blir tatt inn på riktig måte - tas det rett inn fra kulda vil det kunne bråslippe nålene, påpeker han.

Det er likevel noen som rynker på nesa av prisen på fjelledelgran, ifølge Eggen.

- Det er en del som vil ha norsk gran for det er billigere. Og så handler det om tradisjon.

ef-20131206-164417
Juletreforsker Inger Sundheim Fløistad. Foto: Erling Fløistad.

Skal vare lenger

Også juletreforsker Inger Sundheim Fløistad og kollega Venche Talgø fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) tror det vil bli mer edelgran å se i norske stuer til jul fremover.

- Den amerikanske trenden der man tar inn treet tidligere er noe vi ser mer også her hjemme. Vi reiser mer i julen og mange ønsker å pynte juletreet inne i god tid før jul, påpeker Fløistad.

- Generelt er det en trend at vi vil ha noe som holder lenger. Og da vil folk ha edelgran fordi den er suveren når det gjelder å holde på nålene, legger Talgø til. 

Talgø og Fløistad ved NIBIO, har i mange år forsket på utfordringer knyttet til produksjon av juletrær i Norge, i samarbeid med juletrenæringen. De forteller at det blir plantet mer og mer fjelledelgran i Norge, men også mye normannsedelgran. Ingen av disse kommer fra Norge opprinnelig – fjelledelgran stammer fra USA og normannsedelgrana kommer opprinnelig fra Kaukasus.

- Men den norske grana er meget aktuell også – 40% av juletrærne som dyrkes her i landet er norsk gran, påpeker de.

ISF-20130826-1091
Norsk gran på rekke og rad i en planteskole klar til utplanting i felt. Foto: Inger Sundheim Fløistad.

Lang prosess

Dyrkerne tar hensyn til trender. Fordi juletreproduksjonen er en lang prosess må de forutse trender 10 år frem i tid, sier Talgø.

Hun påpeker at de fleste av oss nok ikke er klar over hvor mye jobb som ligger bak juletreet.

- Først må produsentene velge frøkilder, og så er trærne i produksjon i planteskoler et par år før de dyrkes8-10 år i felt. Det er mange utfordringer, jobb og oppfølging på veien, blant annet ugresskontroll for å holde konkurrerende vegetasjon unna og trærne skal formes, gjødsles osv. Det er også stor risiko når det gjelder frost etter utplanting i felt. Dersom toppskuddet skades bli veksten satt tilbake eller treet mister verdi som juletre. Fjelledelgran er spesielt utsatt for frost om våren, opplyser Fløistad.

 

Fjordtree

John Anders Strande fra Norsk Juletre bekrefter at det blir plantet mer og mer fjelledelgran i Norge sammenlignet med normannsedelgran. 

- Dette er en trend vi vil se fortsette. Det er større etterspørsel etter fjelledelgran, og de som har areal som er egna til produksjon av fjelledelgran velger dette. Normannsedelgran, som ofte er breivokste trær, kan produseres billig i Danmark, men de greier ikke å produsere fjelledelgran av god kvalitet. Dette er klimaavhengig, og de har hatt mye problemer med sopp og sykdom der. Dessuten liker vi i Norge et smalere tre enn i Danmark og Tyskland, sier han. 

Vanlig gran har ifølge Strande historisk gått tilbake til fordel for edelgran.

- For noen år siden gikk den litt opp igjen og så flatet den ut. På Østlandet ligger salget av gran på 40%, men i byer og på Vestlandet er det mindre. Det har med tradisjon å gjøre, for noen skal det være gran til jul. 

For øyeblikket er det noe eksport av fjelledelgran til utlandet, men produksjonen er ikke stor nok til å levere mye ut når etterspørselen er så stor i Norge.

- Fjordtree er et registrert registrert merkevare for norskprodusert fjelledelgran i premiumsegmentet og vi eksporterer et lite kvantum. Det er veldig stor etterspørsel og vi kunne levert mye mer, men vi har ikke trærne. Grossistene vil dessuten først betjene norske kunder. Men det er artig og viktig og ha en kanal til utlandet, spesielt når vi får økt volum i produksjonen av fjelledelgran i kommende år, sier han. 

 

20041212ef032.jpg
Fjelledelgran (Abies lasiocarpa). Foto: Erling Fløistad.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.