Hopp til hovedinnholdet

Den moderne norske poteten

ats-20221005-161720221005_141659704_iOS

Bearbeidede potetprodukter kan for eksempel være pommes frites, chips, ovnsbakte poteter, ferdig skrelte og vakuumpakkede poteter, potetmos, eller potetsalat. Foto: Anette Tjomsland Spilling

Vellykket sortsutvikling handler om å møte forbrukernes preferanser og estetiske valg. Yngre forbrukere foretrekker gjerne små lettkokte poteter og bearbeidede potetprodukter. NIBIO samarbeider med næringen om å utvikle bedre poteter til ulike målgrupper og formål.

– Mine barn tenker ikke på kokte poteter og saus, forteller forskningssjef Harald Osa i Bama.

– De vil heller ha ovnsbakt potet, potet på grillen, saltbakte poteter eller potetsalat. Vi må tilpasse sorter, egenskaper og kommunikasjon til nye forbruksmønster. Salatpoteter er for eksempel mindre sorter. Om vi skal opprettholde og videreutvikle potetkonsumet i Norge, må vi ha med de unge.

Unge forbrukere har andre preferanser for smak og utseende, også når de kjøper matpoteter.

– Tidligere var det mye diskusjon om rødt eller gult skall var best, forteller NIBIO-forsker Eldrid Lein Molteberg.

– Før var de røde mest populære, nå har gule poteter tatt mer over. Potetsmaken er også i endring. Eldre liker gjerne mjølne poteter med mye smak, slik som ‘Mandel’ og ‘Pimpernel’, mens yngre forbrukere helst vil ha små lettkokte og kokefaste poteter.

Harald Osa foto Geir Hasle.JPG
FoU-sjef i Bama, Harald Osa, er kokk av yrke og har jobbet mye med poteter på kjøkkenet. Foto: Geir Hasle

Ulike sorter til matpoteter og industriprodukter

Industripoteter er poteter som brukes i bearbeidede potetprodukter. Molteberg er opptatt av å formidle at norsk industripotet er en suksesshistorie.

– Det aller meste av chips og pommes frites kommer fra norskproduserte poteter. For industripotet er norskandelen 82 %, mens den for matpotet er 61 %.  

Mange forskningsprosjekter i NIBIO handler om å forbedre råvarekvaliteten for poteter til potetindustrien.

– Vi jobber hardt sammen med industrien for å forbedre sortsutvalg, dyrkingsteknikk og lagringsstrategier for poteter til fritering, sier Molteberg.

Hun forklarer at industrien har andre krav til hva slags kvaliteter potetene må ha. Dermed er det behov for andre sorter enn de som selges som matpotet i dagligvarebutikkene. 

- Det meste skal friteres. Da trenger man sorter med høyt tørrstoffinnhold og lavt innhold av sukkerarter, slik at de kan friteres på en effektiv måte og med en lys farge på produktet. Vi har mange prosjekter som handler om dette nå.

Molteberg forteller at det også er viktig å unngå skrellesvinn. Dette oppnår man ved å ha sorter med mest mulig jevn overflate: Det er også viktig at potetene dyrkes slik at de får rett størrelse i forhold til det de skal brukes til.

– For å beholde en høy norskandel gjennom hele året må lagringsegenskapene være gode. Potetene må være motstandsdyktige mot sykdommer og skader, og de må ikke spire for raskt under lagring. Dette er ekstra krevende for friteringspoteter som må lagres ved noe høyere temperaturer for å beholde lys farge etter fritering.

 

Bearbeidede potetprodukter er mest populært

De siste tiårene har forbruket av industripotet gått opp, samtidig som tradisjonell matpotet har blitt mindre populært.

– Markedet for bearbeidede potetprodukter vil nok vokse sterkt i de kommende årene, forteller Harald Osa i Bama. Ulike bruksområder stiller ulike krav til potetkvaliteten, og NIBIO bidrar med å teste sorter og ulike dyrkings- og lagringsteknikker til disse.

Bama har en egen potetfabrikk i Moss som utvikler og produserer ferdig bearbeidede produkter av potet, og et anlegg i Lier som produserer potetretter som eksempelvis potetmos.

– Industripoteten er essensiell for norsk produksjon. Det er veldig viktig at vi klarer å utvikle dette markedet slik at poteten forblir en naturlig del av det norske kostholdet. Bamas visjon er en sunnere og ferskere fremtid og vi er selvfølgelig opptatt av å utvikle og markedsføre sunne produkter, avslutter Osa.

12.jpg
Atj 2019-4389_cropped.jpg
NIBIO-forsker Eldrid Lein Molteberg. Foto: Anette Tjomsland Spilling
ats-20210420-1951IMG_7783.jpg
Yngre forbrukere velger ofte bort potet og saus og tilbereder gjerne poteten som potetbåter i ovnen. Foto: Anette Tjomsland Spilling.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.