Trebeskyttelse
Utendørs trekonstruksjoner må beskyttes mot vær og vind.
God konstruktiv trebeskyttelse kjennetegnes av god design, rett materialvalg og nøyaktig detaljutforming.
Det finnes i hovedsak fem prinsipper for trebeskyttelse:
- utnyttelse av trevirkets naturlige holdbarhet
- konstruktiv trebeskyttelse
- bruk av impregnerte trematerialer
- bruk av modifiserte trematerialer
- overflatebehandling.
Unngå vannfeller
Trekonstruksjoner må beskyttes mot klimapåkjenninger og spesielt mot oppfukting. Ved høy fuktighet kan sopp etablere seg raskt og gi stor skade på treverk. Det er derfor viktig å unngå at vann samler seg i såkalte vannfeller og ikke kommer ut. Det er også svært viktig å gi trematerialet mulighet å tørke raskt opp. Tørt tre råtner ikke!
Konstruktiv trebeskyttelse
Utforming av konstruksjonsdetaljer slik at trematerialene ikke er fuktige over lengre tid, gir bygg og konstruksjoner med god holdbarhet. Konstruktiv trebeskyttelse er å formgi konstruksjonen slik at trevirket ikke fuktes opp over lengre tid. Konstruktiv trebeskyttelse fordrer gjerne relativt enkle tiltak, men i praksis ser man at selve utførelsen og detaljeringen svikter.
Fraværende eller korte takutspring, manglende beslag, dype hull etter spikring og manglende endevedforsegling av kledningsbord, er noen typiske eksempler på mangelfull konstruktiv beskyttelse, og som gir økt risiko for fuktbelastning og råtesoppskader.
For kort avstand mellom kledningsbord og beslag gir også mulighet for kapillært oppsug av fuktighet i endeveden. Dersom endeveden ikke er forseglet med gjentatte malingsstrøk, øker risikoen for råtesoppskade.
KONTAKTPERSON
Erik Larnøy
Forsker
-
Divisjon for skog og utmark
(+47) 922 62 657 erik.larnoy@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H8
KONTAKTPERSON
Erik Larnøy
Forsker
-
Divisjon for skog og utmark
(+47) 922 62 657 erik.larnoy@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H8