Tilleggsinformasjon om egenskaper ved arealene
For mer informasjon om de jordkartlagte arealene som er klassifisert i kartene "Naturlige betingelser for gulrotdyrking", "Naturlige betingelser for bønnedyrking" og "Naturlige betingelser for salatdyrking" er det tilrettelagt mange kartlag for egenskaper ved jordsmonnet, arealstørrelse og arealenes helling.
De naturlige betingelsene for plantedyrking i Norge varierer stort mellom ulike regioner. Grønnsaksdyrkere tilpasser i stor grad dyrkingspraksis i henhold til arealenes egenskaper. Hvilke arealer en grønnsaksdyrker synes det er fornuftig å bruke til å dyrke grønnsaker på varierer mellom ulike deler av landet. Av denne grunnen er det problematisk å legge inn strenge begrensinger på for eksempel innhold av grus og stein eller helling i landsdekkende modeller.
For eksempel, i deler av landet er det et høyere naturlig innhold av grus og stein enn andre deler. I de delene av landet der de fleste arealene har et lavt innhold av grus og stein, vil arealer uten høyt innhold av grus og stein foretrekkes for grønnsaksdyrking. Men, i områder som generelt har et høyt innhold av grus og stein, så brukes også disse til dyrking av grønnsaker. Tilsvarende for helling: i de delene av landet der de fleste arealene har en viss helling, brukes i større grad hellende arealer til grønnsaker enn i de delene av landet der arealenes helling jevnt over er liten.
Som tilleggsinformasjon for kartene Naturlige betingelser for gulrot-, bønne- og salatdyrking er derfor flere egenskaper ved både jorda og arealet enn dem som er hensyntatt i modellene bak kartene vist. Disse egenskapene beskrives under. Kartfigurer fra det nasjonale jordkartleggingsprogrammet angir den geografiske avgrensingen i kartene, men hvis to eller flere kartfigurer som deler grense tilhører samme klasse i det gitte kartet, så ses ikke grensen mellom dem. Komplekser (kartfigurer med to jordtyper) identifiseres i jordkartlegginga i de tilfeller der to forskjellige jordtyper opptrer sammen og hver enkelt av dem dekker mer enn 25 prosent av arealet.
Tegn til vannmetning
Ved å velge dette kartet vises de arealene som har tegn til vannmetning i dybden 0–50 cm. Informasjonen er hentet fra jordkartlegginga og tar ikke hensyn til om det er gjort tiltak som bedrer jordsmonnets evne til å bli kvitt overflødig vann. I kartet vises arealer som har tegn til vannmetning med en blå skravur. Kartet er utviklet for målestokkområdet 1:1000-1-50000.
En kartfigur kan bestå av enten én eller to jordtyper. Hvis kartfiguren består av to jordtyper, er det egenskapene til den jordtypen som har størst utbredelse, som vises i dette kartet. Derfor kan deler av en kartfigur ha jordsmonn med liten evne til å bli kvitt vann uten at dette kommer frem på kartet.
Myrjord
Ved å velge dette kartet vises de arealene som er klassifisert som myrjord, organisk jord. Informasjonen er hentet fra jordkartlegginga og er ikke basert på stedsspesifikke jordanalyser. I kartet vises arealer som har myrjord med rosa sirkler. Kartet er utviklet for målestokkområdet 1:1000-1-50000.
En kartfigur kan bestå av enten én eller to jordtyper. Hvis kartfiguren består av to jordtyper, er det egenskapene til den jordtypen som har størst utbredelse, som vises i dette kartet. Derfor kan deler av en kartfigur ha jordsmonn i en annen kategori enn det som kommer frem i kartet.
Liten dybde til fast fjell
Ved å velge ett av disse kartene vises arealer som har et jordsmonn som er klassifisert til å ha liten dybde til fast fjell. Det differensieres mellom fast fjell innen 25 cm, 50 cm og 100 cm dybde fra overflata. I kartet vises arealene med fargene rød, mørk oransje og lys oransje. Kartet er utviklet for målestokkområdet 1:1000-1-50000.
En kartfigur kan bestå av enten én eller to jordtyper. Hvis kartfiguren består av to jordtyper, er det egenskapene til den jordtypen som har størst utbredelse, som vises i dette kartet. Derfor kan deler av en kartfigur ha jordsmonn med annen dybde til fast fjell enn det som kommer frem på kartet.
Høyt innhold av grus og stein
Ved å velge ett av disse kartene vises arealer som har et jordsmonn som er klassifisert til å ha et høyt innhold av grove fragmenter: grus, stein og/eller blokk. Det differensieres mellom 40-80 % og > 80 %. I kartet vises arealer som har høyt innhold av grus, stein og/eller blokk med to ulike lilla farger. Kartene tar hensyn til innholdet i de øverste 50 cm. Hvis jordtypen har lavt innhold av grus, stein og blokk i de øverste 50 cm og høyt innhold dypere enn 50 cm, så vil ikke disse arealene vises. Kartet er utviklet for målestokkområdet 1:1000-1-50000.
En kartfigur kan bestå av enten én eller to jordtyper. Hvis kartfiguren består av to jordtyper, er det egenskapene til den jordtypen som har størst utbredelse, som vises i dette kartet. Derfor kan deler av en kartfigur ha jordsmonn i en annen kategori enn det som kommer frem i kartet.
Hyppig forekommende fjell i dagen
Hyppig forekommende fjell i dagen (fjellblotninger) er ikke en egenskap ved selve jorda, men tilstedeværelse av eventuelt hyppig forekommende fjell i dagen registreres i det nasjonale jordkartleggingsprogrammet. Hyppig forekommende fjell i dagen registreres på kartfigurene hvis det er flere enn fire fjellblotninger per 10 daa. I kartet vises arealer som har hyppig forekommende fjell i dagen med et lilla symbol, to omvendte «V». Kartet er utviklet for målestokkområdet 1:1000-1-50000.
Helling
For å visualisere mer detaljert informasjon om helling og eventuell variasjon i helling innenfor en kartfigur, er det lagt inn kartlag som viser seks hellingsklasser på rutenivå, generert fra den nasjonale høydemodellen (hoydedata.no). For å fange opp faktisk helling er disse dataene glattet slik at de i kartet framstår som ruter på 3 m x 3 m. I noen få områder finnes ikke detaljert høydeinformasjon, og for disse er Kartverkets høydemodell på 10 m brukt (hvilket gir 10 m x 10 m ruter i kartet). Kartet er utviklet for målestokkområdet 1:1000-1-50000.
Arealstørrelse
Størrelsen på et areal har betydning for den praktiske bruken av arealet. Hvilke arealstørrelser som er vurdert som mest egnet for dyrking av ulike plantekulturer varierer mellom landsdeler og plantekulturer. For å visualisere ulike arealstørrelser er alle kartfigurer i Prosjektkilden Veivalg gruppert i fem klasser ut ifra størrelsen. Det er altså ikke størrelsen på skifter eller fulldyrka jord fra AR5 som er gruppert, men kartfigurer fra det nasjonale jordkartleggingsprogrammet. Kartet er utviklet for målestokkområdet 1:1000-1-50000.
Dekning: kommunenivå og rutenivå
Ettersom kartløsningen i prosjektkilden og fagområde Veivalg ikke er heldekkende, inneholder kartløsningen informasjon om hvilke deler av landet som har dekning. Informasjonen foreligger på to nivåer: per kommune og per rute med størrelse 20 km x 20 km. Kartet Dekning – kommunenivå er utviklet for målestokkområdet 1:300 000-1-1 100 000 og kartet Dekning – rutenivå (20 km x 20 km) er utviklet for målestokkområdet 1:3000-1:11 000 000.
Basisdata: eiendomsgrenser og gnr/bnr fra Kartverket.