Sortsprøving i potet

Kontinuerlig prøving av nye sorter sees på som viktig for de fleste anvendelsesområder for potet. Sortsprøving foregår i dag både gjennom offentlig verdiprøvinga og i direkte samarbeid med potetbransjen.

P1010087
Sortsprøving i potet Foto: Ragnar Våga Pedersen

Ulike anvendelser stiller ulike krav til råvarene, og NIBIO samarbeider med viktige aktører for å skaffe et sortsmateriale tilpasset avtakernes fremtidige behov og ønsker. Foruten potetmottakere og -produsenter er Graminor, Mattilsynet og Norsk Landbruksrådgivning sentrale aktører.

NIBIO har gjennom årene opparbeidet seg god kompetanse på sortsegenskaper og sortsprøving. Fagområdet har ansvar for den offisielle sortsprøvingen. Den gjennomføres på oppdrag fra Mattilsynet og i samarbeid med regionale enheter i NIBIO og i Norsk Landbruksrådgivning. Prøvinga danner grunnlag for godkjenning til norsk sortsliste, men gir også nyttig informasjon til de som skal ta sortene i bruk. Videre samarbeides det med enkelte bransjeaktører om gjennomføring av bransjespesifikke sortsprøvinger. Slike prøvinger gir en målrettet og effektiv prøving som gjerne kan kombineres med rask oppformering og testing av dyrkingsteknikk for nye sorter.

Blant viktige elementer i prøvingen av nye sorter er testing av kvalitet til ulike anvendelser, sykdomsresistens, lagringsegenskaper, tørrstoffinnhold, indre og ytre knollkvalitet, agronomiske genskaper (avling, sorteringsutbytte, tidlighet og antall knoller per plante) og sortsbeskrivelse på bakgrunn av knollutseende.