Pimpernel

'Pimpernell' er en svært god matpotet. Foto: Åsmund Asdal
'Pimpernell' har vært og er fortsatt en populær sort, først og fremst på grunn av svært god matkvalitet. Soten stammer fra Nederland i 1953 og den er oppstått etter krysning av sortene 'Populair' og 'Mulder K 101'.
'Pimpernell' spirer seint og vokser seint i begynnelsen. Planten har mange kraftige stengler og høyt opprett ris som dekker godt. Sorten er sterk mot tørke. Den har kraftig rotsystem og setter lange utløpere som ligger spredt og av og til vokser ut av drillen.
En svært god matpotet
Knollene er middelstore, ovale til langovale og med grunne øyne. De har mørkt rødt skall og sterk gul kjøttfarge. 'Pimpernell' er en sein til meget sein sort. Knollene har lang dvaletid og er meget lagringssterk.
'Pimpernell' brukes både til matpotet og til industri, men den blir ofte mørkfarget etter skrelling. Poteten har meget høyt tørrstoffinnhold og meget god matkvalitet.
Blomstringa er middels rik, blomsterstanden kort med middels store, sterkt rødfiolette blomster. Plantene får vanligvis endel toppepler.
'Pimpernell' er resistent mot potetkreft, og er også sterk mot tørråte på ris og knoller, men svak mot flatskurv.