Marius II

- Den lyserøde ansiktsfargen minner meg om en som har anstrengt seg over lengre tid, skriver Erling Olsen i sin nostalgiske omtale av den gamle sorten 'Marius'. Foto: Erling Fløistad
Marius II var en av de viktigste sortene i Norge i perioden 1920–1955, og den blir fortsatt dyrket av noen entusiaster som ikke kan tenke seg noen bedre matpotet. Sorten Marius stammer fra Polen der den ble lansert allerede i 1893.
Denne sorten var sterkt utsatt for potetkreft og etter hvert kom sorten Marius II uten at det helt er kjent hvor denne sorten kom fra. Potetene er røde, noe uregelmessige i formen og det har lett for å bli mye småpoteter. Men poteten er god å spise og den har god lagringsevne.
Les mer om Marius II i planteportrettet som ble skrevet av potetentusiast og sortssamler Erling Olsen i Kulturminneåret i 2009 og som er publisert i boken Pion, pors og potet og andre utvalgte norske kulturplanter utgitt av NIBIO i 2020.