Rundbelg (Anthyllis vulneraria)

 

Rundbelg 20.4.2022-1-liten.jpg
Frøplante av rundbelg sett fra siden. Foto Ove Hetland/NIBIO

 

Frøplante

Rundbelg 20.4.22-1-liten.jpg
Frøplante av rundbelg sett ovenfra. Foto Ove Hetland/NIBIO

 

Frøblada har ei oval bredt eggforma og helranda bladplate. Bladspissen er avrunda, og bladskaftet er kort og nær sittende. Frøblada har ikke hår.

Første varige blad begynner å ligne blada på den voksne planta. De har ei tungeforma bladplate med spiss til avrunda bladspiss og en markant tverr bladgrunn (overgang mellom bladplate og bladskaft) på et langt bladskaft. Disse blada er tett silkehåra med unntak på bladoverside.

 

Rundskolm 14.4.23-3 kopi-liten.jpg
En mer utvikla rosett av rundbelg. Foto Ove Hetland/NIBIO

 

Mellomstadium

Rundbelg 11.5.2022-2-liten.jpg
Ung rosett av rundbelg. Foto Ove Hetland/NIBIO

 

Etter som rundbelgspirene vokser dannes først en rosett av blader. På det lange bladskaftet utvikler enkelte av blada etter hvert avlange sidesmåblader, der den først utvikla bladplata nå blir et endesmåblad. Rundbelg får på dette viset to typer blad; enten ulikefinna med et endesmåblad som er mye større enn sidesmåblada, eller enkle bare med endesmåbladet (som beskrevet under første varige blad). Planta er silkehåra, mest på bladunderside, bladstilker og stengel.

Etter hvert vil det vokse opp en stengel fra bladrosetten og når stengelen strekker seg vil en del av blada følge med oppover. 

Større plante

Rundbelg-13_Bolette_Bele.JPG
Ulikefinna rundbelgblad med endesmåblad som er større enn sidesmåblada. Foto Bolette Bele/NIBIO.