Jonsokkoll (Ajuga pyramidalis)

Frøplante

Jonsokkoll 24.4.23-1-liten.jpg
Lita plante av jonsokkoll med fire varige blad og to små frøblad som er delvis dekt av de varige. Foto Ove Hetland/NIBIO

 

Frøblada har et kort bladskaft og rund til nyreforma bladplate med hel bladkant. Frøblada er uten hår og vi kan ane ei lita innbuktning i bladspissen. De varige blada er smalt omvendt eggforma. De er håra og har hel eller rundtanna bladkant.

 

Jonsokkoll 15.5.23-3-liten.jpg
Bladrosetten til jonsokkoll. Foto Ove Hetland/NIBIO

 

Bladrosett

Jonsokkoll 9.5.23-2-liten.jpg
Bladrosetten til jonsokkoll. Foto Ove Hetland/NIBIO

 

De varige blada er smalt omvendt eggforma med korte bladskaft som har en utydelig overgang til bladplata. Bladkanten er hel eller rundtanna, og kan se litt bølgete ut. Som oftest er blada og resten av planta, håra, men det fins også helt snaue planter. Rosettblada er kortskafta og grønne, men blir bleike og visner etter blomstring.  Stengelen som kommer etter hvert, er firkanta, grov og ugreina. Den er håra helt rundt og har tett med motsatte blad. Stengelblada er eggforma og kortskafta eller sittende.

Større plante

Jonsokkoll_Bolette Bele.jpg
Bladrosetten til jonsokkoll. Foto Ove Hetland/NIBIO

 

Den opprette blomsterstanden ligner en pyramide, og den heter da også pyramidalis på latin. Blomsterstanden har tett med store støtteblad som ofte er fiolette på farge.