Fuglevikke (Vicia cracca)

 

Fuglevikke 6.5.22-1.jpg
Spire av fuglevikke der de første varige blada bare har ett par småblad. Det tredje bladet er ikke ferdig utvokst. Foto Ove Hetland/NIBIO

 

Frøplante

Fuglevikke 6..5.2022-1.jpg
Spirer av fuglevikke mangler frøblad. Foto Ove Hetland/NIBIO

 

Spirene av fuglevikke har ikke frøblad, noe som er karakteristisk for artene i vikkeslekta. De første blada på den tynne stengelen ligner på de vanlige finna blada men har færre småblad. Frøplanta vi har fotografert har to varige blad med ett par småblad hver. Småblada er smale og spisse og på undersida er det tiltrykte hår. Småblada har ei midtnerve som ses best på undersida.

 

Fuglevikke_Ellen Svalheim.jpg
Fuglevikke i blomst. Foto Ellen Svalheim/NIBIO

 

Tilbake til "Spirer og småplanter av markblomster"

Større plante

Fuglevikke 5,6,22-3-liten.jpg
Større plante av fuglevikke. Foto Ove Hetland/NIBIO

 

Stengelen er grann og greina, og kan være både snau eller oftest med korte, liggende hår. Blada er likefinna, som vil si at de har to og to småblad sittende motsatt oppover langs bladskaftet. Utvokste blad kan ha 6-15 par spisse småblad. Småblada har liggende hår på undersida. Midtnerven til småbladet ses best på undersida. I enden av bladet er det ikke et endesmåblad men en greina klengetråd. Siden stengelen er så tynn og slapp er fuglevikke avhengig av denne klatretråden for å komme seg opp i høyden.