Gratulerer med humlekasse!

Takk for at du blir med på NIBIOs folkeforskningsprosjekt. Vi håper du også vil være med å rapportere litt data gjennom sommeren, slik at vi samlet sett får mer kunnskap om humlenes bruk av humlekasser som bolplass. Kanskje kan vi etter dette prosjektet gi enda bedre råd til alle som ønsker å ha humlekasse – slik at de blir til større nytte?

heath-the-bumble-bee-3664254_1920-cropped
Foto: Pixabay
Send inn til:

Send bildet som viser kassens nummer og plassering, og eventuelt koordinater, til humle@nibio.no

7.jpg
Produksjon av humlekasser ved Porsanger Arbeidssamvirke AS i Lakselv. Foto: Porsanger Arbeidssamvirke AS
humlekasse2.jpg
Humlekasse klar til å tas i bruk. Foto: Ragnar Våga Pedersen

Vi skal gjøre det så enkelt som mulig, så det blir ikke mye arbeid. Vi vil bare be om litt informasjon om kassen, plassering og selvsagt om noen flytter inn.

Plasseringen av humlekassen er viktig

Men først og fremst er det viktig hvor du plasserer den. Vi har tatt utgangspunkt i rådene fra Atle Mjelde i organisasjonen «La Humla Suse». Mjelde er nok nestoren i Norge når det gjelder humlekasser. Han har holdt utallige kurs, og du har kanskje sett ham på NRK. Han deltok nemlig i programmet «Naturligvis» på NRK i 2016. Der snakket han om humler og humlekasser, og viste frem de han hadde i sin egen hage.

Etter hvert som våren nå melder sin ankomst rundt om i landet, er det på høy tid å tenke på hvor du vil sette ut kassen.

Humledronningene har overvintret på «hemmelig adresse», men dukker vanligvis opp omtrent samtidig som de første krokusene, hestehovene og gåsungene på selja. 

Humledronningen dukker opp først

Det er altså dronningene som dukker opp først. De skal snart etablere egne bol. Først må de imidlertid bygge seg litt opp igjen etter vinteren, og da er nettopp selja populær som næringskilde. Men så tar det ikke lang tid før de begynner å utforske landskapet, på jakt etter egnet bolplass. Det er naturligvis da vi håper at de skal finne frem til kassene våre, og slå seg ned i dem. 

Se etter lavtflyvende humler

Legg merke til om du ser humler som utforsker landskapet og terrenget, flyr lavt over bakken, lander og kryper inn i gamle musehull eller hull under stubber eller i gresstuster. Da er det sannsynlig at du er på rett sted. Deretter er det lurt å finne et «landemerke» som du kan plassere humlekassen ved. Da blir det nemlig enklere for humlene å orientere seg og finne veien tilbake. Videre tror vi det er en fordel om du finner et sted der sola treffer tidlig på dagen, men som ikke nødvendigvis ligger midt i solsteken midt på dagen. Det kan nemlig bli for varmt i et humlebol, og da må humlene bruke tid og energi på å forsøke å senke temperaturen i bolet. 

Slik gjør du:

  1. Fest det gule merket på kassen – på samme side som innflygingshullet. 
  2. Plasser gjerne kassen der du ser søkende humler og gjerne i nærheten av noe du tenker kan være et godt landemerke for humler. Det kan være en busk, en stolpe, et tre, en stubbe – noe som vil være på samme sted gjennom hele sesongen og som skiller seg litt ut fra omgivelsene.
  3. Velg gjerne et sted som har sol tidlig på dagen, men som ikke står midt i solsteken hele dagen midt på sommeren.
  4. Plasser kassen slik at den står stødig, og med åpningen lett tilgjengelig for humler som kommer flyende inn mot den.
  5. Ta et bilde av hvordan kassen er plassert med nummeret på den gule lappen synlig og lesbar. Husk å ha posisjonsdata påslått når du tar bildet, da følger de geografiske koordinatene med. Alternativt kan du hente ut koordinatene manuelt fra f.eks. NIBIOs karttjeneste kilden.nibio.no. 
  6. Send bildet (og eventuelt koordinater) til humle@nibio.no

Kassene våre skal være fylt med egnet bolmateriale fra produsentene, men om det skulle mangle eller være veldig lite i en kasse, så kan du lese mer om dette også i veilederen fra «La Humla Suse».
 

Tjenester

Kilden

Kilden er NIBIOs hovedkartløsning. Her er alle instituttets data samlet på ett sted sammen med et utvalg andre sentrale, nasjonale datasett.

Mer informasjon Til tjenesten