Skap liv i hagen – så din egen blomstereng 

Med sine farger, dufter og summende insekter gir blomsterenga liv til hagen. Den er mer enn bare vakker. Ved å så en blomstereng kan du gi insektene et trygt tilholdssted og bidra til å bevare et verdifullt økosystem.

PUBLISERT: 09.04.2025 Tekst: Siri Elise Dybdal Foto: NIBIO

  • Ei norsk blomstereng en varm junidag: et bølgende hav av farger, lukter og lyder.
  • Tiriltunger og prestekrager strekker seg mot solen. Blåklokkene nikker forsiktig i sommervinden.
  • Rødkløver lyser opp mellom gras og velduftende urter.
  • Sommerfugler svinser mellom blomsterhodene, mens summingen av bier og humler fyller luften.

Det er noe med blomsterenga som rører ved oss. Kanskje er det minner om barndommens somre, eller synet av de ville markblomstene og et summende insektsliv som treffer oss. For i motsetning til monotone plener og striglete bedd, byr blomsterenga på et vakkert kaos der naturen virkelig får utfolde seg.

Men ei blomstereng er ikke bare til glede for oss. Den spiller også en avgjørende rolle for insekter og det økologiske mangfoldet. I enga får pollinerende insekter som villbier, sommerfugler, blomsterfluer og humler sin dose nektar og pollen fra et variert utvalg av markblomster gjennom hele sesongen, i tillegg til et sted og yngle og søke tilflukt.

Dessverre har nesten alle våre ville blomsterenger forsvunnet.

Endrede jordbruksmetoder og utvidelsen av byer og urbane strøk har blant annet slukt de blomsterrike slåttemarkene. Slåttemarker ble brukt til å slå gras og høy for fôr til husdyr over lang tid, og utviklet dermed et rikt og variert plante- og dyreliv på grunn av den jevnlige slåtten og mangel på gjødsling og andre intensive jordbruksmetoder.  I løpet av 1900-tallet forsvant rundt 90 prosent av slåttemarkene i Norge. Og de blir stadig færre. Det betyr at insektene har mistet mange av leveområdene sine.

Denne utviklingen har betydning for naturen, men også for matproduksjonen. Flere av våre aller viktigste jordbruksplanter og matressurser er helt avhengige av pollinering fra insekter.

  • Trusselen mot insektene og det biologiske mangfoldet har heldigvis ført til et stort engasjement for å bevare disse verdifulle, artsrike leveområdene.

  • Siden 2017 har NIBIO’s kompetansesenter for blomstereng og naturfrø, samlet inn frø av markblomster og oppformert regionale blomsterfrøblandinger fra ti ulike regioner i Norge.

  • Det betyr at hver og en av oss har mulighet til å gjenskape blomsterenga i vår egen hage, med blomster tilpasset stedet vi bor.

I dag er 25 % av alle pollinerende insekter i Norge truet eller nær truet av utryddelse.

En firedel av alle pollinerende insekter i Norge er oppført på «Norsk rødliste for arter 2021» som truet eller nær truet av utryddelse. Pollinatorer er dyr som hjelper planter med å lage frø og frukt ved å flytte pollen fra en blomst til en annen. Eksempler på dette er insekter som villbier, humler, sommerfugler og biller, men også fugler og flaggermus kan være pollinatorer.

 

 

 

Hele 17 % av villbiene og humlene er truet og nesten 31 % er på rødlista. I alt er 11 bie- og humlearter registrert som utdødd fra Norge, ifølge regjeringen.no.

 

 

 

Det er også mange andre insekter som har betydning som pollinatorer, blant annet blomsterfluer og veps,  dagsommerfugler og tussmørkesvermere. Av disse er 24,2 % på rødlista og 13,8 % er vurdert som truet ifølge Artsdatabanken.

Alle monner drar.

Forskere ved NIBIO jobber nå sammen med forvaltningen og grunneiere for å bevare disse artsrike naturtypene. Men tilbakegangen går dessverre likevel fortere enn restaureringen.

NIBIO-forskerne Trygve Aamlid og Ellen Svalheim er medforfattere av boka «Norske blomsterenger». De mener alle kan bidra for å gjøre hverdagen enklere for pollinatorene som får stadig lengre å fly fra blomst til blomst.

– Å dyrke fram en blomstereng er noe «alle» kan gjøre og vi ser at engasjementet for blomsterengene har spredt seg til både entreprenører, kommuner, borettslag, barnehager, skoler og hageeiere. Det har blitt en folkebevegelse, kommenterer Svalheim.

 

atj-20200623-130818-2.jpg
Oppformering av lokale frø til nye blomsterengblandinger skjer på Landvik. Her er Ellen Johanne Svalheim og Trygve Aamlid midt i et felt med rødknapp fra Nordmarka i Oslo.

 

For at pollinatorene skal trives, er de imidlertid avhengige av naturlige omgivelser. Det vil si blomster som gjennom tusenvis av år har utviklet seg i samspill med insektene i et lokalt område. De våkner til liv på samme tid som insektene, blomstrer på ulike tidspunkt gjennom sesongen og tåler klimaet de lever i.

– Frø er ikke bare frø – og blomster er ikke bare blomster. Vi må bruke arter som hører hjemme her fordi våre trua insekter er tilpasset våre markblomster, understreker Svalheim.

Hun får støtte fra forskerkollega Aamlid:

– For å lykkes med ei frodig blomstereng, er det vesentlig å bruke regionalt tilpassede frøblandinger. Frøblandinger på hagesenteret som markedsføres som pollinatorvennlig blomstereng med importerte blomster, kan i verste fall gjøre mer skade enn nytte. Det kan se veldig flott ut med røde valmuer og blå kornblomster, men de hører ikke hjemme i den norske ville blomsterenga, som er de gamle slåttemarkene.

– Det er veldig synd at det er slik, for folk er veldig entusiastiske. Og så kan man bli lurt.

Valmuer er vakre, men de hører ikke hjemme i norsk flora. Forskerne råder oss til å unngå de importerte blomsterengblandingene.

Se rundt deg

For å få en mest mulig naturlig blomstereng bør frøene komme fra ditt nærområde, eller den regionen du bor i. Også de artene som vokser i hele landet, som f.eks. blåklokke, er det viktig å samle lokalt. Det er fordi plantene venner seg til sine omgivelser og er spesielt tilpasset sitt område.

Om du har lyst til å etablere en blomstereng anbefaler forskerne at du ser hva du har rundt deg der du bor, før du kjøper frøblanding. Hvilke arter som finnes i en blomstereng, varierer mye rundt om i landet. Noen arter er mer vanlige på tørr enn på fuktig jord, mens andre arter trives bedre ved kysten enn i innlandet.

 

VeikantBlomsterengNordNorge_JuttaKapfer (1).jpg
Kantslått langs E6. Se etter om du allerede har mange ville markblomster i ditt nærområde.

 

– Det aller beste er å samle frø selv. Se etter om du allerede har mange ville markblomster i ditt nærområde, for eksempel i en artsrik slåtteeng eller veikant, sier Svalheim.

Hun påpeker at å anlegge ei blomstereng dessuten kan være morsomt å gjøre sammen med noen.

– Dette kan være å samle inn frø sammen, så frøene i brett, og plante ut pluggplanter. Jo flere dere er, desto bedre er det, for da vil flere få et forhold til enga, lære om sammenhengene og ta vare på enga etterpå, tror hun.

 

Bildestripe under fra venstre: Frø av flekkgriseøre, ulike frø fra norske markblomster, frø fra rødknapp, frø fra blåklokke. Foto: Ove Hetland
Figur_102_Flekkgrisøre 2_OH
forsidebilde2
rødknapp2
tiriltunge

Norske frøblandinger

Men det finnes også råd for de som ikke har mulighet til å samle frø selv.

– Fra NIBIO Landvik kan du kjøpe regionalt tilpassede frø til blomsterenga. På vårt kompetansesenter for blomstereng og naturfrø, har vi samlet inn frø av markblomster og oppformert regionale blomsterfrøblandinger fra ti ulike norske regioner, opplyser Aamlid.

– Det er viktig å velge område med omhu. For eksempel vil frøpopulasjoner fra Nord-Norge være tilpasset de regionale forholdene med korte, kjølige somre med lange dager og korte netter. Frøblandinger fra Sør-Norge eller fra utlandet, inneholder arter som ikke vokser vilt i nord. Eller det kan være populasjoner av samme art som blomstrer til feil tidspunkt og er dårlig synkronisert med de pollinerende insektene, sier han.

Hvor skal du så?

Det enkleste er å så frøene i åpen jord. Da er det ingen konkurrenter, og plantene får mer ro rundt etableringen. Mange av plantene i blomsterenga stiller dårlig i konkurranse med rasktvoksende grasarter og ugrasplanter.  

– Man bør helst så blomsterengfrøene på tørr og mager sandholdig jord. Her trives markblomstene bedre enn høymole, tistler, bringebær og brennesle, forklarer Svalheim.

Se deg gjerne ut en forhøyning i plenen eller en solrik og grusholdig veikant om du vil ha de plantene som trives best under tørre forhold, råder hun.

Skal du så i en eksisterende plen bør du helst starte med å så i flekker på noen få kvadratmeter.

– Dersom graset er tett, er det best å spa opp og snu grastorva og gjerne blande inn ugrasfri, skrinn og sandholdig jord, eventuelt sand. Om grasmarka er glissen, kan du lage sår i grastorva og løse opp jorda i overflata. Tett mosedekke bør rakes bort til du kommer ned på bar jord, kommenterer Aamlid.

 

ats-20191013-1720IMG_1585-2.jpg
Etter såing sikrer du god jordkontakt ved å rake frøene forsiktig ned i det øverste jordlaget.

 

For å få en jevn fordeling av frøene er det viktig at du deler innholdet i frøposen i to. Deretter sår du hele arealet med den ene halvdelen først, og så  sår du en til med den andre halvdelen, gjerne på tvers av retningen som du gikk i den første gangen. Etter såing sikrer du god jordkontakt ved å rake frøene forsiktig ned i det øverste jordlaget, før du tromler arealet.

Den som venter på noe godt...

Du må også belage deg på å være litt tålmodig.

– De fleste av blomsterengartene er flerårige og vil i såingsåret bare utvikle en rosett, for så å blomstre året etter, påpeker Svalheim.

Det betyr at det kan ta mange år før det fulle potensialet i mangfoldet får utviklet seg.

– Plant inn eller etterså gjerne med flere arter etter hvert, så vil artsmangfoldet i enga gradvis øke, råder forskeren.  

 

atj-20200623-132517-2.jpg
Ellen Johane Svalheim i et felt med fagerknoppurt fra Moe gård.

 

Men hun understreker at det er generelt lite arbeid med ei blomstereng, sammenlignet med en gressplen.

– Når enga er etablert, slås den oftest bare én gang i løpet av året, etter at plantene har blomstret ferdig og har satt frø.

  •  

    Huskeliste til deg som vil etablere blomstereng:

     

    – Samle frø der du bor eller kjøp frøblanding tilpasset ditt lokalområde.

    – Så helst frøene i åpen, tørr og mager jord. Ved såing i eksisterende grasmark eller plen, er det en god ide å ta noen kvadratmeter av gangen.

    – Frøene kan sås gjennom hele vekstsesongen, men dersom du ikke har mulighet for daglig vanning bør du unngå den varmeste og tørreste perioden på sommeren.

  • - Vær påpasselig med jevnlig og varsom vanning når frøene spirer.

    – Og vær tålmodig! Etablering av blomstereng er et langtidsprosjekt der den potensielle artsrikdommen bruker mange år på å utvikle seg. 

    For utfyllende praktiske råd for blomsterenga, les mer her.

     

    Kontakt: Ellen J. Svalheim
    Kontakt: Trygve S. Aamlid