Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for matproduksjon og samfunn

Sortsblandinger i vårbygg og høsthvete til fôr - et agronomisk alternativ for redusert bruk av plantevernmidler og mer stabile avlinger

Sortsblanding av vårbygg Foto: Chloé Grieu
Aktiv SIST OPPDATERT: 24.09.2024
Slutt: des 2024
Start: mars 2022

En blanding av sorter påvirker luftspredning av patogener gjennom ulike mekanismer. En av disse mekanismene er en «grenseeffekt»; patogen smitter en mottakelig sort, men klarer ikke å smitte naboplanter fra mer resistente sorter. Det er imidlertid lite kunnskap om sortsblanding av høsthvete og vårbygg under norske forhold. 

Status Pågående
Start- og sluttdato 01.03.2022 - 31.12.2024
Prosjektleder Chloé Grieu
Divisjon Divisjon for matproduksjon og samfunn
Avdeling Korn og frøvekster
Totalt budsjett 1793000
Finansieringskilde Landbruksdirektoratet

Målet med prosjektet er å utvide kunnskapen om hvordan sortsblandinger påvirker soppangrep og legde under norske forhold. Dette vil gi mulighet til å teste og fremme agronomiske tiltak som har potensial til å redusere antall kjemiske soppbehandlinger i to viktige kornarter for norsk kornproduksjon til fôr, høsthvete og bygg. Bruk av sortsblandinger kan gi mer stabile kornavlinger i Norge.