Divisjon for matproduksjon og samfunn
Sortsblandinger i vårbygg og høsthvete til fôr - et agronomisk alternativ for redusert bruk av plantevernmidler og mer stabile avlinger
![20220729_130311](/prosjekter/sortsblandinger-i-varbygg-og-hosthvete-til-for-et-agronomisk-alternativ-for-redusert-bruk-av-plantevernmidler-og-mer-stabile-avlinger/_/image/fc1fd7a5-4866-4c0a-932c-d0b7811874fe:fb52380fd58c5c20a296e38a5edc1624ab5497dd/max-1280/20220729_130311.jpg?quality=60)
Aktiv
SIST OPPDATERT: 11.04.2023
Slutt: des 2024
Start: mars 2022
Slutt: des 2024
Start: mars 2022
En blanding av sorter påvirker luftspredning av patogener gjennom ulike mekanismer. En av disse mekanismene er en «grenseeffekt»; patogen smitter en mottakelig sort, men klarer ikke å smitte naboplanter fra mer resistente sorter. Det er imidlertid lite kunnskap om sortsblanding av høsthvete og vårbygg under norske forhold.
Prosjektmedarbeidere
Therese Birkeland Fossøy![20220728_094315.jpg](/prosjekter/sortsblandinger-i-varbygg-og-hosthvete-til-for-et-agronomisk-alternativ-for-redusert-bruk-av-plantevernmidler-og-mer-stabile-avlinger/_/image/4b19c437-ea88-4e6c-9259-22fca2e94ce9:2f1ab0185f2d1b7f0b5f62b690ab3b6a7f5d5f3f/width-768/20220728_094315.jpg)
Status | Pågående |
Start- og sluttdato | 01.03.2022 - 31.12.2024 |
Prosjektleder | Chloé Grieu |
Divisjon | Divisjon for matproduksjon og samfunn |
Avdeling | Korn og frøvekster |
Totalt budsjett | 1793000 |
Finansieringskilde | Landbruksdirektoratet |
Målet med prosjektet er å utvide kunnskapen om hvordan sortsblandinger påvirker soppangrep og legde under norske forhold. Dette vil gi mulighet til å teste og fremme agronomiske tiltak som har potensial til å redusere antall kjemiske soppbehandlinger i to viktige kornarter for norsk kornproduksjon til fôr, høsthvete og bygg. Bruk av sortsblandinger kan gi mer stabile kornavlinger i Norge.