Divisjon for matproduksjon og samfunn
Sortsblandinger i vårbygg og høsthvete til fôr - et agronomisk alternativ for redusert bruk av plantevernmidler og mer stabile avlinger
Aktiv
SIST OPPDATERT: 24.09.2024
Slutt: des 2024
Start: mars 2022
Slutt: des 2024
Start: mars 2022
En blanding av sorter påvirker luftspredning av patogener gjennom ulike mekanismer. En av disse mekanismene er en «grenseeffekt»; patogen smitter en mottakelig sort, men klarer ikke å smitte naboplanter fra mer resistente sorter. Det er imidlertid lite kunnskap om sortsblanding av høsthvete og vårbygg under norske forhold.
Prosjektmedarbeidere
Therese Birkeland FossøyStatus | Pågående |
Start- og sluttdato | 01.03.2022 - 31.12.2024 |
Prosjektleder | Chloé Grieu |
Divisjon | Divisjon for matproduksjon og samfunn |
Avdeling | Korn og frøvekster |
Totalt budsjett | 1793000 |
Finansieringskilde | Landbruksdirektoratet |
Målet med prosjektet er å utvide kunnskapen om hvordan sortsblandinger påvirker soppangrep og legde under norske forhold. Dette vil gi mulighet til å teste og fremme agronomiske tiltak som har potensial til å redusere antall kjemiske soppbehandlinger i to viktige kornarter for norsk kornproduksjon til fôr, høsthvete og bygg. Bruk av sortsblandinger kan gi mer stabile kornavlinger i Norge.