Publikasjoner

Les mer om prosjektet i disse eksterne publikasjonene.

Tittel: Slik kan kantiner styre gjestenes matvalg

Publikasjon: Elisabeth Strøm, Kjøkkenskriveren.no, 13.09.2017

Les hele artikkelen her

Vi tar ikke alltid sunne valg. Ofte handler vi ubevisst, og det er vanen som styrer hva som havner på tallerkenen. Prosjektet «Små dytt for bedre helse» viser at det er mulig å nudge, eller dytte, gjestene i en sunnere retning – uten at de fratas valgfriheten.

Tittel: Små, billige grep i kantina førte til sunnere matvalg

Publikasjon: Hilde Helgesen (NIBIO), Forskning.no, 27.11.2017

Les hele artikkelen her

Forskeren forteller:

Er du klar over at du har tatt over 200 matvalg i dag? Høres det slitsomt ut? Du har bestemt alt fra hva du skal spise, til når og hvor mye. Mange av valgene tar du ubevisst og automatisk. Det er vanen som styrer hva som havner på tallerkenen din.

Dessverre tar vi ikke alltid sunne valg.  Vi spiser for lite grønnsaker, for mye salt og for store porsjoner. Over tid kan de usunne valgene gjøre oss syke. Usunt kosthold et det som tar flest liv i Norge. Samtidig vet vi at det er en sammenheng mellom å spise mer grønnsaker, frukt og bær og det å ha redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. De som gjør det har også mindre risiko for å få flere typer kreft.

Hvordan kan vi endre de dårlige vanene våre? Kan du og jeg få hjelp til å ta bedre valg?

Tittel: Trikset som gjør deg mett med mindre mat

Publikasjon: Jenny Mina Rødahl, Dagbladet, 18.12.2017

Les hele artikkelen her

Mange av oss spiser for store porsjoner – vi forsyner oss med mer mat enn vi trenger og har godt av.

Vi spiser for lite grønnsaker, for mye salt og for store  porsjoner, ifølge Helsedirektoratet. Over tid kan de
usunne valgene gjøre oss syke.

– De gode nyhetene er at små, umerkelige dytt kan få oss til å spise mindre porsjoner eller mer grønnsaker, uten å gripe inn i vår valgfrihet, sier Hilde M. Helgesen, seniorrådgiver og forsker ved avdeling for økonomi og samfunn, Norsk institutt for bioøkonomi. 

Tittel: Små dytt for bedre folkehelse

Publikasjon: Hilde Helgesen (NIBIO), Matindustrien.no, 07.02.2018

Les hele artikkelen her

Kan matindustrien, hotell- og restaurantbransjen dytte sine kunder i en sunnere retning?

Vi fristes over alt. I butikken, på konferansen med store lunsj-buffeter, på bensinstasjonen, i kiosken. Det ser så godt ut og så forsyner vi oss rikelig. Uten at vi egentlig tenker så mye på om det er bra for helsen.

Tittel: Kan kantiner og hoteller «dytte» sine kunder til å spise sunnere og mer bærekraftig?

Publikasjon: Hilde Helgesen (NIBIO), Energi og klima.no, 20.03.2018

Les hele artikkelen her

Usunt kosthold tar liv. Et prosjekt viser i praksis hvordan folk kan «dyttes» i sunnere retning – uten at de fratas valgfriheten.

Vi fristes over alt. I butikken, i jobbkantinen, på konferansen med store lunsj-buffeter, på bensinstasjonen, i kiosken. Det ser så godt ut, og så forsyner vi oss rikelig. Uten at vi egentlig tenker så mye på om det er bra for helsen og miljøet.

Det er en sammenheng mellom inntak av grønnsaker, frukt og bær og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, og flere kreftformer. Vi spiser for lite grønnsaker, for mye salt og for store porsjoner. Hvordan kan vi få endret på dette? Kan kantiner, hoteller og andre spisesteder hjelpe oss til å ta bedre valg – for både helse og miljø?

Enkle grep førte til at kantinebrukerne valgte sunnere mat. Nå vil forsker Hilde Helgesen i NIBIO bruke metodene fra forskningsprosjektet for å teste ut om hun også kan få KBS-kundene til å velge sunnere.