Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for bioteknologi og plantehelse

LeFaSus - Uncovering Legume Soil Fatigue for Sustainable Expansion of European Grain Legume Cultivation

Foto: Silje Kvist Simonsen
Aktiv SIST OPPDATERT: 25.10.2024
Slutt: juli 2027
Start: apr 2024

Målet med dette prosjektet er å identifisere de viktigste årsakene og indikatorene for belgveksttretthet i en rekke europeiske miljøer.

Start- og sluttdato 01.04.2024 - 01.07.2027
Prosjektansvarlig, NIBIO Heidi Udnes Aamot
Divisjon Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Avdeling Soppsjukdommer i skog-, jord- og hagebruk
Samarbeidspartnere University of Kassel (Tyskland), University of Ferrara (Italia), Institut for Organic Agriculture (Luxembourg), Norges miljø- og biovitenskaplige universitet

I løpet av de siste tiårene har det vært fokus å fremme produksjonen av belgvekster, spesielt erter og åkerbønner, for å redusere behovet for mineralsk N-gjødsel, øke biodiversiteten, redusere behovet for importert fôr og forbedre jordas biologiske egenskaper og øke humusinnholdet. Til tross for innsatsen dyrkes belgvekster fremdeles i liten grad. LeFaSus er et forskningsprosjekt hvor NIBIO samarbeider med flere europeiske partnere for å bedre forstå fenomenet jordtretthet som kan oppstå som følge av intensiv dyrking av belgvekster (videre omtalt som «belgveksttretthet). Belgveksttretthet fører til reduserte avlinger av t.d. erter og åkerbønner, og er en viktig årsak til at belgvekstdyrking i Europa er av begrensa omfang. Årsakene til belgveksttretthet er ikke kjent, selv om jordbårne sjukdommer i samspill med abiotiske faktorer antas å spille en nøkkelrolle. Nyere resultater tyder på at balansen mellom sjukdomsfremkallende organismer og jordens evne til å hemme sjukdom er avgjørende. 

 

Målet med LeFaSus-prosjektet er å identifisere de viktigste årsakene til belgveksttretthet i flere europeiske land, samt utvikle forslag til agronomiske tiltak for å forhindre eller redusere belgveksttretthet. Det vil bli lagt et grunnlag for videre målrettet forskning på området.