Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Diagnostikk, virusrensing og kryopreservering av bringebær, bjørnebær og sjalottløk (Rub&Al)
Slutt: des 2019
Start: jan 2016
Prosjektmedarbeidere
Zhibo Hamborg Carl Jonas Jorge Spetz Sissel Haugslien Min-Rui Wang Trine Hvoslef-Eide Gry Skjeseth Astrid SivertsenFaglig samarbeid bedrifter:
Sagaplant AS:
John Harald Rønningen, Peter van der Ende, Øyvor Stensbøl og Kjell Ivar Schia
Internasjonalt samarbeid
James Hutton Institute (JHI), Scotland:
Dr S. McFarlaine; International expert on viruses of Rubus
Bioversity International (BI), Belgia:
Dr. Bart Panis; International expert on tissue culture, cryopreservation and virus eradication
Crop Research Institute (CRI), Czech Republic:
Dr. Jiri Zamecnik, Dr Alois Bilavcik and Dr. Milos Faltus; International experts on tissue culture and cryopreservation of Allium
Northwest Agriculture and Forestry University (NAFU), Yangling, China:
Dr. Qiaochun Wang; International expert on tissue culture, cryopreservation and virus eradication
Start- og sluttdato | 01.01.2016 - 31.12.2019 |
Prosjektleder | Dag-Ragnar Blystad |
Divisjon | Divisjon for bioteknologi og plantehelse |
Avdeling | Virus, bakterier og nematoder i skog-, jord og hagebruk |
Totalt budsjett | 4,2 mill NOK |
Finansieringskilde | Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (administrert av Norges forskningsråd) |
Hensikten med dette prosjektet er å utvikle diagnoseverktøy (PCR og Next Generation Sequencing, NGS) for virus i Rubus (bringebær og bjørnebær) og Allium (sjalottløk), å rense sjalottløk for aktuelle virus med meristem-tip kultur i kombinasjon med termo-, kjemo- og kryoterapi, og å sørge for en sikker bevaring av friske kjerneplanter ved hjelp av kryopreservering. Etablering av NGS og PCR-metoder vil gi oss gode verktøy til å verifisere plantehelse-status til morplantene. Kryopreservering vil sikre morplantene mot infeksjon av plantesjukdommer og muliggjøre en kostnadseffektiv og sikker bevaring av kjerneplanter og plantegenetiske ressurser.
Resultatene fra prosjektet vil i særlig grad ha betydning for produsenter som ønsker å sikre avling og kvalitet med å starte sin dyrking med friskt plantemateriale.
Dette prosjektet har fire arbeidspakker:
- Diagnoseverktøy for plantevirus
- Vevskulturteknikker for å rense sjalottløk for virus
- Kryopreservering
- Survey for å kartlegge virus og deres betydning.
Prosjektet vil styrke NIBIOs kompetanse og gi oss diagnoseverktøy som vil være med på å sikre god plantehelse i norsk produksjon. Prosjektet vil øke Sagaplant sin evne til å produsere friskt plantemateriale gjennom sertifisert produksjon og gi en god og sikker bevaring av friske morplanter, sikre at Gartnerhallen sine dyrkere har det beste plantemateriale som utgangspunkt for sin produksjon, og sikre Norsk Genressurssenter sin samling av norske sorter av sjalottløk.
Økonomi og prosjektorganisering
Økonomisk ramme er 4,2 mill fordelt på 4 år (2016-2019). Prosjektet er et forskerstyrt prosjekt eid av NIBIO. NIBIO har hovedtyngden av FOU-innsatsen, men NMBU er en viktig faglig samarbeidspartner, i tillegg til Sagaplant og sentrale institusjoner og personer i utlandet.
Som økonomisk bidragsyter har Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri vært viktigst. Disse midlene har blitt administrert av Norges Forskningsråd. Det har også blitt gitt betydelige bidrag fra Sagaplant, Gartnerhallen, Norsk Genressurssenter og Norsk Gartnerforbund.
I Norges forskningsråd sin prosjektbank ligger publikasjoner knyttet til dette prosjektet. Følg lenken under her:
Poster: Diagnosis, virus cleaning and cryopreservation of raspberry, blackberry and shallot (Rub&Al).
Integrated crop protection (IPN) in Nordic and Baltic berry crops, NJF Seminar 493, Riga, Latvia, 30-31 Januar 2017
The production of virus-free material of raspberry ´Ninni´ by combined thermo- and cryotherapy
Poster at III ISHS International Symposium on Plant Cryopreservation (CryoSymp2018)
Cryopreservation in Norway.
Oral Presentation and poster Abstract: III ISHS International Symposium on Plant Cryopreservation (CryoSymp2018)
Cryopreservation of shallot (Allium cepa var. aggregatum) by droplet-vitrification
Poster, abstract og manuscript III ISHS International Symposium on Plant Cryopreservation (CryoSymp2018)