Divisjon for matproduksjon og samfunn
COPERNICUS - Jordbruk
Slutt: des 2027
Start: apr 2022
Formålet med prosjektet er å ta i bruk satellitt-data fra Copernicus programmet for å utvikle rutiner og verktøy rettet inn mot jordbruksfaglige problemstillinger, og gjennom dette bidra med informasjon og råd til relevante aktører (bønder, rådgivere, jordbruksnæringa, kommuner, politikere og utdanningsinstitusjoner). Prosjektet skal dermed bidra til å forbedre dagens dyrkningspraksis, som gjennom en bedre utnyttelse av innsatsfaktorer som gjødsel og fôr også bidrar til å redusere klimaavtrykket til det norske jordbruket.
Prosjektmedarbeidere
Anne-Grete Roer Hjelkrem Jiangsan Zhao Malin Larsen Græsdahl Mohammad Bordbarkhoo Kjersti Balke Hveem Kristian Rindal Krzysztof KusnierekStart- og sluttdato | 01.04.2022 - 31.12.2027 |
Prosjektleder | Jakob Geipel |
Divisjon | Divisjon for matproduksjon og samfunn |
Avdeling | Landbruksteknologi |
Totalt budsjett | 8 500 000 NOK |
Finansieringskilde | Norsk Romsenter (Norwegian Space Agency) – Avtale om tildeling av tilskuddsmidler angående «Nasjonal infrastruktur og tekniske aktiviteter» |
Datainnhenting og klargjøring
For å sikre en god tilpasning av verktøyene til norske forhold, er det nødvendig å sammenstille omfattende datasett for modellkalibrering og -validering. Siden det er veldig ressurskrevende å skaffe kontrolldata, vil prosjektet i størst mulig grad utnytte allerede eksisterende data. Data skal innhentes og klargjøres for videre bruk fra pågående og avsluttede prosjekter, som f.eks. PRESIS (Avtalepartene i jordbruksoppgjøret), SolarFarm (NFR prosjektnr. 280390) og IMPRESS (NFR prosjektnr. 280332).
Kartlegging av biomasse og nitrogenbehov i vår- og vinterhvete
Det skal utvikles modeller for å kartlegge overjordisk biomasse og nitrogenopptak i vår- og vinterhvete på vekststadier som er egnet for delgjødsling (fra strekning til begynnende blomstring). Datasettet for modellkalibrering og -validering kommer fra pågående og avsluttede prosjekter og vil bli brukt sammen med data fra Sentinel-2.
Det finnes tilgjengelige metoder i dag som gir estimater på biomasse og nitrogenbehov i hvete basert på NDVI, men det er et ønske å forbedre disse veldig enkle modeller. Modelleringstilnærmingen skal baseres på en solid gjennomgang av faglitteratur, med søkelys på de siste utviklinger i plantevekstmodellering, maskinlæring og egne erfaringer.
Den validerte modellen skal etterpå brukes for å kartlegge biomasse og nitrogenopptak i hvete. Sammen med en enkel agronomisk modell for gjødselbehov (f.eks. tildeling basert på minimum, middel og maksimum gjødselmengde), skal modellen implementeres i en nettbasert prosesseringstjeneste (PRESISnet).
Kartlegging og optimalisering av avling og kvalitet i grovfôr
Modellutvikling for å kartlegge overjordisk biomasse (tørrstoff), protein- og fiberinnhold i typiske norske engblandinger (f.eks. timotei, engsvingel, rødkløver) litt før og på forventet høstetidspunkt følger samme rutine som modellutviklingen i hvete gjennom bruk av Sentinel-2 data.
Den ferdige modellen skal ikke bare brukes for å estimere avling og fôrkvalitet, men også kobles med en prosessbasert og dynamisk plantevekstmodell (NORNE) for å predikere optimale høstetidspunkt i grovfôrproduksjon på skiftenivå. Det skal derfor tilrettelegges funksjonalitet til å forbedre prediksjoner av den prosessbaserte og dynamiske plantevekstmodellen med estimat fra den satellittbaserte modellen. Begge modellene skal også implementeres i PRESISnet.