Divisjon for matproduksjon og samfunn
BioFresh: Bioøkonomisk produksjon av norske veksthusgrønnsaker
Slutt: des 2020
Start: jan 2016
Vi trenger mer mat i verden. Produksjonen må opp, uten at klima tar skade av det. Helsemyndigheter påpeker viktigheten av frukt og grønt, mens Norge ligger på jumboplassen i forbruk av ferske grønnsaker. Samtidig er mulighetene til å produsere ferske norske grønnsaker i Norge utmerket.
Prosjektmedarbeidere
Inger Martinussen Henk Maessen Ivan Paponov Dmitry Kechasov Martina Paponov Tomas Persson Naseer MuhammadEksternt prosjektnettsted | BioFresh prosjektnettside |
Start- og sluttdato | 01.01.2016 - 31.12.2020 |
Prosjektleder | Michel Verheul |
Divisjon | Divisjon for matproduksjon og samfunn |
Avdeling | Frukt og grønt |
Norske veksthusprodusenter oppnår høyeste avlinger i verden med produkter av god kvalitet. Men veksthusproduksjon er intensiv og kostbart og krever energi. Ny teknologisk utvikling gjør det mulig å redusere bruk av energi med over 75 prosent. Et veksthus er en solfanger som mottar mer energi enn den brukes i løpet av et år. Norske veksthusgrønnsaker i lukkede systemer er fremtiden.
Hovedmål med prosjektet er å:
- Øke kunnskap om bærekraftige, lukkede produksjonssystemer i veksthus
- Forbedre matsikkerheten.
- Intensivere produksjonene, øke lønnsomheten og redusere klimabelastning.
- Stimulere konsumet av trygge og sunne grønnsaker av høy kvalitet.
I prosjektet, skal moderne tekniske hjelpemidler for overvåkning av plantevekst og styring av veksthusklima testes i et nytt veksthus på Særheim. Vi vil teste effekter av ulike energioptimaliserende tiltak, og bygge et system til resirkulering av organiske næringsstoffer. Grønnsakene skal kvalitetstestes bl.a. i kantiner. Resultatene brukes til å beregne både lønnsomhet og bærekraft av framtidas veksthusproduksjon.