Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for miljø og naturressurser

AgroComposit

Foto: Tetyana Kovyrina, via Pexels
Aktiv SIST OPPDATERT: 30.07.2024
Slutt: des 2026
Start: des 2023

AgroComposit: Kompositter av biokull og kompost for å fremme jordas stedsspesifikke agroøkosystemfunksjoner og oppnå utslippskutt

Samarbeidspartnere

NIBIO

NIBIO tar sikte på å undersøke potensiell verdsetting av norsk avfall ved å samkompostere fiskeslam med biokull laget med avfall for å forbedre både komposteringsprosessen og gjødselverdien til disse jordforbedringsmidlene. Komposittproduktet vil prøves ut i et flerårig potteforsøk med norsk sandig jord for å vurdere den kumulative virkningen av årlig tilførsel på avlinger, jordas egenskaper og dessuten på utslipp av klimagasser. Effektiviteten som jordforbedringsmiddel vil også vurderes i en småskala demonstrasjon i felt.

 

Biosystem AS

Biosystem As vil oppskalere komposteringsprosessen fra laboratoriet til pilotskala i nært samarbeid med NIBIO for å vise hvordan teknologien kan benyttes som alternativ løsning til behandling av fiskeslam.

 

Budapest University of Technology and Economics (BME)

BME er leder av prosjektet. I likhet med alle deltagerlandene vil de produsere kompositter av biokull og kompost, og implementere både mikrokosmos- og potteforsøk i tillegg til å prøve ut jordforbedringsmidlene i flere dyrkingssystemer. De vil også lede arbeidet med å etablere en database som inkluderer de ulike formene for biokull, organisk avfall og komposittproduktene fra alle deltagerlandene, og vil også lede en kompleks studie som vurderer miljørisiko. Med prosjektet som ramme planlegger de ungarske partnerne å utvikle en Living Lab i Ungarn.

 

Centre for Agricultural Research, Hungarian Research Network (HUN-REN TAKI)

Centre for Agricultural Research i Ungarn vil utføre potte- og feltforsøk der de undersøker jordforbedringsmidlene og modellerer ulike dyrkingssystemer og tørkeforhold.

 

Agroscope

Agroscope vil arbeide tett med FHNW for å utvikle et komposittprodukt fra biogassdigestat. Agroscope vil utføre et komplekst potteforsøk med vekt på næringsstoffsykluser, plantevekst og klimagassutslipp.

 

University of Applied Sciences and Arts Northwestern Switzerland (FHNW)

FHNW vil koordinere arbeidet med Agroscope og vil primært være ansvarlig for livssyklusanalysen (LCA) og vurdering av kostnadseffektivitet, i tillegg til å delta i utviklingen av komposittene.

Start- og sluttdato 15.12.2023 - 14.12.2026
Prosjektleder Eva Farkas
Divisjon Divisjon for miljø og naturressurser
Avdeling Biogeokjemi og jordkvalitet
Samarbeidspartnere Biosystem AS, Budapest University of Technology and Economics, Centre, University of Applied Sciences and Arts Northwestern Switzerland for Agricultural Research, Hungarian Research Network, Agroscope, University of Applied Sciences and Arts Northwestern Switzerland (FHNW)

Økende pris på handelsgjødsel gjør det nødvendig å skape nye løsninger for å gi jorda tilstrekkelige mengder næringsstoffer for å opprettholde dens fruktbarhet. I bærekraftig landbrukspraksis er resirkulering av næringsstoffer fra avfallsressurser til verdifull gjødsel en nøkkelprioritet.

Hovedmålet med AgroComposit er å skape kostnadseffektiv, klimasmart komposittgjødsel gjennom samkompostering av biokull med lokalt tilgjengelige avfallskilder og biprodukter i hvert av deltagerlandene (f.eks. fiskeslam, kloakkslam, den organiske delen av kommunalt fast avfall, biogassdigestat osv.).

Biokull-kompostkomposittene vil effektivt forbedre jordsmonn av lav kvalitet, og øke produktiviteten ved å bedre tilgjengeligheten av næringsstoffer og ved å øke karbonsekvestrering, biomangfold og effektiviteten av bruk av vann under tørkestress. Reduksjon i utslipp av klimagasser er en fordel som vil komme i tillegg.

 

Vi vil ikke bare designe, produsere og karakterisere disse nye komposittgjødselslagene, men også teste gjødselverdien deres fra laboratorium til felt i en oppskalert teknologiutvikling. Vi vil også lage en database med gunstige koblinger mellom visse typer biokull, organisk avfall, lavkvalitetsjord og dyrkingssystemer som kan fungere som støtte for utforming av stedsspesifikke jordforbedringsteknologier for framtidig bruk. AgroComposit vil anvende livssyklusanalyse, og vurdere kostnadseffektivitet og miljørisiko for å vurdere teknologienes effektivitet og potensielle ulemper. Gjennom grundig formidling vil vi skape arenaer for implementering av de nye gjødselteknologiene i landbruket. 

Prosjektet vil være et avgjørende skritt mot bærekraftig landbrukspraksis, og tar for seg fem av FNs bærekraftsmål:

SDG 2  Utrydde sult: ved å bidra til økt matsikkerhet.

SDG 3 God helse og livskvalitet: ved å bidra til redusert forurensning.

SDG 12 – Ansvarlig forbruk og produksjon: ved å bidra til økt gjenvinning av nitrogen og bruk av skogsavfall i et sirkulærøkonomisk perspektiv.

SDG 13 – Stoppe klimaendringene: ved å bidra til å kutte utslipp og til å oppnå negative utslipp.

SDG 15 – Livet på land: ved å øke karbonlagring i jorda.