Bredsnutebille – en undervurdert skadegjører

Foto: Erling Fløistad
Vanligvis er det gransnutebiller som får skylda når det oppdages insektgnag på små granplanter. Nå viser det seg at også andre snutebiller, for eksempel bredsnutebiller, kan gjøre betydelig skade, særlig etter langvarig tørke.
Planting av skog er både dyrt og arbeidskrevende. For skogeierne er det derfor viktig at de unge skogplantene får best mulige oppvekstsvilkår og at de ikke utsettes for sykdom og skadedyr.
Som regel er det gransnutebillen som får skylda for skader på småplanter av gran og furu. Torstein Kvamme, seniorrådgiver ved NIBIO, ønsker imidlertid å rette søkelyset mot bredsnutebillen Strophosoma capitatum. Arten er en kjent skadegjører i andre europeiske land, men har gått litt under radaren i Norge. Nå viser det seg at denne billen kan gjøre betydelig skade dersom forholdene ligger til rette.
Billene kan spise på en mengde ulike planter. Larvene lever på røtter, mens de voksne billene spiser på grønne plantedeler, inkludert barnåler.
Norge har fem ulike arter bredsnutebille, men det er særlig en av disse som gjør skade på granplantinger. På nyetablerte plantefelt er småplantene særlig utsatt for skade i perioder med sterk tørke og lite bunnvegetasjon.
Bredsnutespillene spiser på barnålene. Plantene tåler en viss grad av beiting, men dersom de mister en stor andel av nålene kan de bli sterkt svekket.
Dersom røttene er gode og plantene ikke er for små, vil de ofte klare seg gjennom et angrep, men Kvamme påpeker at klimaendringene er dårlig nytt for grana.
– Dersom det blir så tørt at bunnvegetasjonen forsvinner, vil det åpne opp for flere angrep av bredsnutebille.
Han oppfordrer skogeierne til å følge godt med på plantefeltene og hvilke skadegjørere som etablerer seg. Han tror det kan være en fordel å bruke større planter med kraftige røtter. Det kan bidra til økt overlevelse.
KONTAKTPERSON

Formål
Å informere om bredsnutebille som skadegjører på bartrær i Norge.
KONTAKTPERSON
