Hopp til hovedinnholdet

Vant pris for beste artikkel

ef-20161101-132806-2.jpg

Gunda Thömig og Hans Ragnar Norli. Foto: Erling Fløistad.

Insektforsker Gunda Thöming har funnet nøyaktig hvilke kjemiske duftstoffer den lille sommerfuglen ertevikler tiltrekkes av når den skal legge egg i erteplanter. I høst ble hun tildelt prisen for årets beste artikkel i tidsskriftet «Journal of Agricultural and Food Chemistry».

Prisen ble utdelt under det nasjonale møtet til «American Chemical Society» i Philadelphia, USA.  Utmerkelsen fikk hun for artikkelen "Olfactory Cues from Different Plant Species in Host Selection by Female Pea Moths".


Samarbeid med gode kolleger

- Arbeidet hadde ikke vært mulig uten godt samarbeid med kjemiker og NIBIO-kollega Hans Ragnar Norli, forteller Thömig. Arbeidet er delvis utført i felt og delvis på ulike laboratorier i Plantevernbygningen på Ås.

Det er en viktig anerkjennelse at forskning i NIBIO blir lagt merke til og verdsatt på denne måten ute i den store verden. Journalen bemerker i sin begrunnelse at denne forskningen ikke bare er grunnleggende studie av kjemiske signaler mellom planter og insekter, men at den også har med anvendte studier fra åkeren. Dette er forskning som har direkte relevans for landbruket!

 

ef-20130711-193307.jpg
Ertevikler. Foto: Erling Fløistad.


Arbeider videre med nye prosjekter

Kjemisk økologi er et spennende fagområde, men dessverre står arbeidet med effektiv kontroll av ertevikleren nå stille. – Det er vanskelig å skaffe prosjektmidler til arbeidet med produktutvikling og utvikling av kontrollstrategier i Norge, forteller Gunda Thömig. Duftblandingen er patentsøkt, men det gjenstår flere forsøk før vi kan lage en ferdig oppskrift på hvordan den bør brukes.

Thömig hviler imidlertid ikke på sine laurbær. Nå jobber hun videre med andre prosjekter. I tillegg til ertevikleren studerer hun også luktesansen til andre skadedyr som f.eks. løkflue og rapsglansbille, samt til nyttedyr som f.eks. gulløye. Sistnevnte er en viktig alliert innen integrert plantevern, der man først bruker biologisk bekjempelse framfor kjemiske plantevernmidler.

 

Fakta om ertevikler

Les mer om ertevikler i Plantevernleksikonet.

 

ef-20130529-152613.jpg Foto: Erling Fløistad.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.