Plantevernleksikonet i ny drakt
Lurer du på hvordan du skal bekjempe ugras, eller hvilke insekter som er bra å ha i hagen? Du finner svaret i NIBIOs nylig relanserte Plantevernleksikon – helt gratis.
Plantevern er et mangfoldig fagområde hvor det stadig er behov for ny faktakunnskap for å iverksette de riktige tiltakene. For hageeiere så vel som planteprodusenter og importører, er det viktig å kjenne til fakta om plantekulturene, plantevernmidler, skadegjørernes biologi, bekjempelse og naturlige fiender.
I NIBIOs Plantevernleksikon finner du gratis informasjon om minst 1000 organismer og deres samhandlinger med kulturplantene våre.
Plantevernleksikonet (https://www.plantevernleksikonet.no/) er en nettbasert tjeneste som omfatter informasjon om biologi og bekjempelse av skadegjørere, dvs. skadedyr, sykdommer og ugras i ulike plantekulturer. I tillegg finnes det informasjon om en del nyttedyr av plantevernbetydning.
Relansert
- Plantevernleksikonet har eksistert i snart 10 år, og har lenge hatt behov for en modernisering. I 2017 har Plantevernleksikonet gjennomgått en betydelig renovering og relanseres nå i ny drakt, opplyser Anette Sundbye, forsker ved divisjon for bioteknologi og plantehelse ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).
Hun sier det nye Plantevernleksikonet har bedre funksjonalitet og er mer moderne og brukervennlig.
- Du vil fortsatt finne den samme informasjonen om planteskadegjørere og nyttedyr, men med nytt design på forsiden, organismesidene, boktekstene, bildevisning, søk- og kulturvelgermenyen. Nettsidene er også tilpasset automatisk skalering til ulike størrelser på PC, nettbrett og smarttelefoner. Det er lagt vekt på at Plantevernleksikonet skal ha universell utforming og kunne brukes av alle som ønsker kvalitetssikret informasjon om planteskadegjørere og nyttedyr, sier forskeren.
Trenger oppdatert informasjon
Sundbye påpeker at stadig nye plantearter og sorter omsettes og nye dyrkingsteknikker tas i bruk.
- Det vi ser er blant annet at vi får nye fremmede arter og karanteneskadegjørere. Skadegjørere blir resistente mot plantevernmidler, aktuelle bekjempelsestiltak og metoder endres, plantevernmidler trekkes fra markedet og nye plantevernmidler blir godkjent. Dette skjer ofte flere ganger i året, slik at fagtidsskrifter og bøker blir delvis uaktuelle kort tid etter trykking.
Kunnskapen om plantehelse må derfor være under kontinuerlig utvikling og oppdatering, og lett tilgjengelig for de som ønsker informasjon, mener NIBIO-forskeren.
- Dette blir stadig mer aktuelt, ettersom mange er kontinuerlig pålogget internett, uansett om de er på kontoret eller på jordet. En nettbasert tjeneste som Plantevernleksikonet er derfor ideell til formålet.
Enkelt å forstå
Sundbye forklarer at planteskadegjørere er merket med rødt surt ansikt ettersom de er skurkene, mens nyttedyr er merket med grønt smileansikt - ettersom de er heltene og nyttige allierte ved bekjempelse av planteskadegjørere.
- Når du søker i Plantevernleksikonet får du opp en dynamisk liste med treff på hele eller deler av det norske eller latinske navnet. Klikk på navnet i søkeresultatlista for å komme videre til omtale av organismen. Når du åpner en omtale får du et kort sammendrag, kanskje bildevisning med ett eller flere bilder, og tekst med mye god informasjon. Dette kan være beskrivelser av f.eks. utseende, overlevelse og spredning, livssyklus, skadesymptomer, bekjempelsestiltak og litteraturhenvisninger, sier hun.
Plantevernleksikonet har også en brukervennlig utskriftsfunksjon, hvor du kan lage ditt eget personlige leksikon. «Mitt leksikon» er en artikkelsamling med omtale av utvalgte organismer.
Oppdateres jevnlig
Minst tre ganger i året skal det legges ut nyheter på forsiden med oppdatert informasjon om begivenheter på plantevernfronten, og med linker til dagsaktuelle organismer eller nye artikler som er lagt inn i Plantevernleksikonet. Følg derfor med her på hva som er siste nytt.
KONTAKTPERSON
Anette Sundbye
Forsker
-
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
(+47) 922 43 416 anette.sundbye@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H7
Lenker
www.plantevernleksikonet.noKONTAKTPERSON
Anette Sundbye
Forsker
-
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
(+47) 922 43 416 anette.sundbye@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H7
Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.