Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bør vi drepe brunsneglene?

ef-20160822-070254-Snegledeling.jpg

Foto: Erling Fløistad.

Så raskt som mulig, del dem i to med fritt valgt redskap.

Bruk minst mulig tid per snegle, for da rekker du å fjerne flere på den tida du setter av til sneglejakt, og virkningen av innsatsen blir bedre.Den raskeste måten er å dele sneglene i to med en spade eller lignende redskap, og la dem ligge. 

Om sneglen inneholder egg, vil de ikke overleve etter at sneglen er delt. Snegleegg er skjøre saker, for å klekke må sneglen ha tid til å legge eggene i grupper på godt beskytta steder.  Snegleegg ødelegges av sola, av uttørking og når de spises av insekter og andre dyr.

Snegler som deles på steder der man slett ikke ønsker rester etter døde snegler kan selvfølgelig fjernes, og gjerne legges i komposten. En død snegle er ikke vesentlig forskjellig fra annet hageavfall. Om der kommer mye snegler utenfra hagen, fra friområder eller ustelte nabohager, kan det også være lurt å samle opp de døde sneglene.

Nematodene som noen bruker til å bekjempe brunskogsnegl er bare skadelige for snegler. Nemaslug er mer skadelige for andre arter, som nettkjølsnegl, enn for brunskogsneglene. 

Å avlive snegler med salt anbefales ikke. Salt utsetter sneglene for unødvendige påkjenninger.

I tillegg til å jakte på sneglene i hagen, kan du samtidig legge merke til hvor de gjemmer seg om dagen. Går du ut tidlig om kvelden, kan du legge merke til gjemmestedene sneglene kommer fram fra. Fjerner du sneglenes gjemmesteder kan det bli langt færre snegler i din hage.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.