Hopp til hovedinnholdet

Gjenskaper urtehage i gamle klosterruiner

mg201704_DSC_0718_cropped.jpg

Det nye urtehuset i Ópusztaszer. Foto: Morten Günther.

Med erfaringer fra Svanhovd i Pasvikdalen har NIBIO det siste året bidratt til å gjenskape en gammel klosterhage i det sørlige Ungarn. Den nye urtehagen og et helt nytt urtehus, skal bidra til flere besøkende og økt fokus på ungarsk kulturarv og gamle plantetradisjoner.

Under en høytidelig markering i Ópusztaszer National Heritage Park ble samarbeidsprosjektet "Old Road to New Path" avsluttet i forrige uke. Tilstede var blant annet representanter fra NIBIO og Riksantikvaren, samt Norges ambassadør til Ungarn, Olav Berstad. En viktig del av prosjektet har vært å restaurere en gammel klosterhage og bygge et nytt urtehus – et opplevelsessenter der besøkende i alle aldre kan være med på ulike aktiviteter knyttet til bruk av tradisjonelle klosterurter.

mg201704_DSC_0678.jpg
Det nye urtehuset og urtehagen i Ópusztaszer. Foto: Morten Günther.

En av Ungarns viktigste attraksjoner

Ópusztaszer National Heritage Park er et friluftsmuseum i den sørlige delen av Ungarn. Museet ble etablert i 1982 og er mest kjent for det historiske rundmaleriet «Feszty Panorama», som viser ungarernes ankomst til Volócdalen i de østlige Karpatene i år 895. Maleriet er 15 meter høyt og 120 meter langt.

Parken dekker et område på totalt 55 hektar. Her finnes nesten 50 ulike utstillinger, inkludert et besøkssenter med 3D-kino, en nomadepark og et utendørs etnografisk museum.

mg201704_DSC_0682.jpg
Representanter fra NIBIO og Riksantikvaren var tilstede ved prosjektavslutningen i forrige uke. Det var også Norges ambassadør til Ungarn, Olav Berstad. Foto: Morten Günther.

Ønsker flere besøkende

- Med sine 200.000 besøkende i året er Ópusztaszer en av de mest populære attraksjonene i Ungarn, forteller Gabor Turda, operativ leder i parken.

- Vi har lenge hatt et ønske om å utvide tilbudet til våre besøkende. Når klosterhagen og det nye urtehuset nå står ferdig, har det blitt mulig å gjennomføre mange nye aktiviteter.

- Hagen skal ikke bare være nyttig, forteller Turda. Den skal også fascinere de besøkende med sin skjønnhet.

mg201704_DSC_0613.jpg
Den nye urtehagen skal inneholde 10 000 planter av 60 ulike arter. Foto: Morten Günther.

Bygger på gamle klostertradisjoner

- Urtehagen er delvis basert på planene til benediktinere i St. Gallen. Den har et areal på mer enn 2000 m2. I hagen finnes mer enn 10 000 planter av 60 ulike arter. I tillegg til urter, skal det plantes en del frukttrær o.l. Her kan gjestene få et innblikk i en historisk tidsperiode.

- I det nye urtehuset kan vi arrangere workshops for barn og voksne. Med et areal på hele 230 m2 er det god plass, og her er det fasiliteter for både dyrking av frøplanter, tørking og videre bearbeiding av urter. Det er også satt av plass til en liten suvenirbutikk.

- Kunnskapen om klosterurtene er samlet gjennom hundrevis av år. Vi vil formidle hvordan kunnskapen kan komme til nytte i dag og i morgen.

mg201704_DSC_0696.jpg
Ambassadør Olav Berstad, museumspedagog Tamás Kardos, rådgiver Tone Roksvåg Aandahl og kontorsjef Anne Wikan. Foto: Morten Günther.

Nyttig erfaring også for NIBIO

- Dette har vært et hektisk samarbeid, forteller kommunikasjonsdirektør Ragnar Våga Pedersen i NIBIO. Opprinnelig var de tenkt at dette prosjektet skulle ta tre år, men til slutt måtte det hele gjennomføres på elleve måneder. En tøff og snørik vinter i Ungarn gjorde ikke situasjonen enklere.

- NIBIO har bidratt med kompetanse både på urter og kommunikasjon, forteller kontorsjef Anne Wikan ved NIBIO Svanhovd. I oktober besøkte en ungarsk delegasjon Svanhovd i Pasvikdalen. Der fikk de se vår botaniske hage, og lære om hvilke urter vi dyrker i urtehagen. I tillegg fikk de være med å ekstrahere DNA fra bjørnebæsj på Forskerlaben.

- Vi har også lang erfaring med formidling til barn og unge, forteller Wikan. Kanskje har vi noe å lære av hverandre.

- Vi bidrar med kunnskap om det plantefaglige, som urteproduksjon, jordsmonn og vanning, mens ungarerne er veldig gode på å sette dette inn i en kulturhistorisk kontekst ved å bruke stedets historie i formidlingen og bygge videre på tradisjonell bruk av urter. Det gleder vi oss til å gjøre i Norge også, sier Ragnar Våga Pedersen.

- Vi har stort utbytte av å samarbeide med andre. Norge er et lite land, og impulser og kunnskap utenfra er avgjørende. Prosjektet i Ungarn har gitt både kunnskap og inspirasjon til vårt formidlingsarbeid, avslutter Pedersen. 

Old Road to New Path

Prosjektet har vært finansiert av EØS-midlene gjennom «Norway Grants». EØS-midlene er landene Norge, Island og Liechtensteins bidrag til sosial og økonomisk utjevning i Europa og til å styrke samarbeidet med 16 EU- og EØS-medlemsland i Sentral- og Sør-Europa. Støtten går til miljø og klimatiltak, helse, kulturarv, forskning, opplæring og utveksling, sivilt samfunn og regionalt og grensekryssende samarbeid.

  

Bilder fra Ópusztaszer National Heritage Park

15259447_1396316407046507_7475617193475588796_o.jpg Rotunda-bygningen inneholder rundmaleriet "Feszty Panorama". Foto: Morten Günther.
mg201704_DSC_0910.jpg Den galme landhandelen i Ópusztaszer National Heritage Park. Foto: Morten Günther.
mg201704_DSC_0776.jpg Hver dag er det hesteshow i Ópusztaszer National Heritage Park. Foto: Morten Günther.
mg201704_DSC_0904.jpg Nomadeparken i Ópusztaszer National Heritage Park. Foto: Morten Günther.
mg201704_DSC_0859.jpg Bueskyting er en av aktivitetene i Nomadeparken. Foto: Morten Günther.

mg201704_DSC_0654.jpg
Tradisjonelle bygninger i Ópusztaszer National Heritage Park. Foto: Morten Günther.

 

logo-350.png

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.