Hopp til hovedinnholdet

Forskningsformidling over hele landet

mg201309_P1060808.jpg

Forskningstorget i Oslo. Foto: Morten Günther.

Onsdag 16. september starter Forskningsdagene 2015 - en nasjonal festival som har til hensikt å skape begeistring og forståelse for forskning. NIBIO er engasjert i en rekke arrangementer over hele landet.

Forskningsdagene 2015 går av stabelen fra 16.-27. september og arrangeres i år for 21. gang. Under Forskningsdagene presenteres forskning på utradisjonelt vis for folk flest. Publikum kan velge blant over 1000 gratis arrangementer i regi av rundt 200 arrangører over hele landet.

Norges forskningsråd arrangerer Forskningsdagene i samarbeid med universiteter, høgskoler, forskningsinstitutter, biblioteker, museer, kommuner og næringsliv. Hovedtema for Forskningsdagene 2015 er "Mat" med slagordet "Sulten?".

logo_med_dato_moto_og_snurr13_2000_pxl15.jpg

NIBIO deltar på følgende aktiviteter og arrangementer:

 

Ungforsk 2015 – Ås 15.-16. september.
http://www.nmbu.no/studier/skoletjenesten/ungforsk/aktiviteter/node/23722

NIBIO bidrar med en aktivitet for skoleklasser som besøker arrangementet.

Redd Snehvit og dvergene fra sorgen! Hadde Snehvit og de sju dvergene fått hjelp av dagens kjemikere, måtte vi skrive om hele eventyret. I vårt laboratorium får elevene prøve selv. Klassen får utdelt prøver med eplejuice som skal renses slik at giften blir lettere å påvise. Etterpå setter vi prøvene i analyseinstrumentet «LC-MS» og ser om vi finner gift i dem!

 

Snakk om matjord! - Oslo  - UTSATT PÅ UBESTEMT TID
http://www.forskningsdagene.no/arrangementer/snakk-om-matjord

Det er mange grunner til å fortelle om levende matjord! Bli med på et matnyttig dialogseminar om forskningsformidling på Bygdø Kongsgård – blant folk og fe. 

Kommunikasjonsrådgiver Kathrine Torday Gulden forteller om bruk av film i formidlingen av jordbruksforskning og forsker Erik Joner prater om å møte publikum med en neve jord.

 

Fakta på bordet – Hamar 17. september.
http://www.forskningsdagene.no/arrangementer/fakta-pa-bordet

Arne Hermansen deltar i paneldebatt om maten vår.

Som en forrett til matfestivalen «Midt i matfatet» i Vikingskipet 18. - 20. september, samles denne kvelden engasjerte forbrukere, eksperter, produsenter og politikere til foredrag og åpen debatt.

 

Forskningskafé om genmodifisert mat – Oslo 17. september.
http://www.forskningsdagene.no/arrangementer/forskningskafe-om-genmodifisert-mat

Det er ikke lett å vite hva man skal tro. Monsanto utfordrer vår moralske følelse av at ingen kan ta patent på naturen. Samtidig så kan ris med tilskudd av Vitamin A hjelpe millioner av mennesker i nød. Bidrar genmodifisering til at bruken av sprøytemidler går ned – eller snarere til at sterkere sprøytemidler kan brukes uten å skade avlingene? 

Forsker Tage Thorstensen fra NIBIO og leder for Nettverk for GMO-fri mat og fôr Aina Bartmann holder et 10 minutters innlegg hver. Deretter blir det spørsmål fra salen.

 

Mat i fokus på Kvithamar - Stjørdal 17. september.
http://www.forskningsdagene.no/arrangementer/mat-i-fokus-pa-kvithamar

NIBIO og ALcontrol på Kvithamar arrangerer i fellesskap en forskingsdag med fokus på mat. Arrangementet er rettet mot 72 biologi- og kjemi-elever ved Ole Vig videregående skole i Stjørdal.

 

Forskningstorget i Oslo – Oslo 18.-19. september.
http://www.forskningstorget.net/utstillere/utstillere-2015/nibio-norsk-institutt-for-biookonomi

NIBIO deltar også i år med stand på Forskningstorget i Oslo fredag 18. og lørdag 19. september. Denne gang er overskriften "Planter og skog er fremtidens olje".

Oljealderen er snart over. Nå skal vi igjen satse på de fornybare ressursene. NIBIO forsker på hvordan vi kan utnytte de grønne ressursene bedre i framtida.
Hvordan kan moderne teknologi gjøre bonden mer effektiv og matproduksjonen mer miljøvennlig? Kan vi dyrke mat på nye steder? Kanskje på taket, eller i havet? Kan vi produsere medisiner, vaksiner og energi – samtidig som vi dyrker mat? 

376656_krysztof_heli_None.jpg
Foto: NIBIO.

Kvelds[latter]: Oppdrag matforskning - Oslo 18. og 25. september.
http://www.forskningsdagene.no/arrangementer/kvelds-latter-standup-pa-smelteverket

Fire norske stand up komikere har teamet opp med forskere for å forsøke å lage humor basert på vitenskap rundt forskning på mat og utfordringene vi møter i fremtiden.
Er det i det hele tatt mulig å lage vitser om matforskning?

Under Forskningsdagene-festivalen serverer Martin Beyer-Olsen, Lars Berrum, Henrik Fladseth og Halvor Hravn Johansson stand-up med matforskningshumor på Smelteverket, fredag 18. og 25. september.

Blant de involverte forskerne er May-Bente Brurberg og Carl Gunnar Fossdal (NIBIO).

 

Forskningstorget i Stavanger – Stavanger 19. september. http://www.forskningsdagene.no/arrangementer/forskningstorget-i-stavanger

Åge Jørgensen og Annette Anda står på stand. Tema: «Bær i veksthus».

 

Åpning av Forskningsdagene i Tromsø – Tromsø 19. september. http://www.forskningsdagene.no/arrangementer/apning-av-forskningsdagene-i-tromso-3b8d501a-9702-4982-9748-9175586c3c8e

Forsker Inger Martinussen deltar.

 

Trendy Tang – Bodø 19. september.
http://www.forskningsdagene.no/arrangementer/trendy-tang

Forsker Margarita Novoa Garrido presenterer forskning på tang som dyrefôr.

 

Forskningstorget i Grimstad – Grimstad 19. september. http://www.forskningsdagene.no/arrangementer/forskningstorget-i-grimstad

Forskningsdagene i Agder inviterer igjen til Forskningstorg på Bietorget. Få et innblikk i vitenskapens verden! Sammen med «Den lille madfestivalen» i Grimstad settes fokuset i år på mat.

NIBIO Landvik presenterer fremtidsrettede tema som matprotein fra planter, og aquaponics - et nytt spennende konsept som kombinerer fiskeoppdrett med planteproduksjon. Det blir også grønnsak-quiz!

 

Matfestival for barn i Tromsø – Tromsø 20. september. http://www.forskningsdagene.no/arrangementer/matfestival-for-barn-i-tromso

På denne annerledes matfestivalen for barna lære om viltvoksende nordnorsk mat av forskere fra NIBIO og UIT. I år blir det fokus på grønnsaker dyrket i nord. Det vil bli servert saft av geitrams, mjødurt og krøkebær. Det blir rebusløp, matsopp og steking av laks på bål.

 

Åpent møte om Plantevernmidler - Oslo 20. september.
http://www.forskningsdagene.no/arrangementer/apent-mote-om-plantevermidler

Hva vet forskerne om helse- og miljørisiko av plantevernmidler, og hvilke regler gjelder? Kom og hør innledere fra blant andre Vitenskapskomiteen for mattrygghet, Mattilsynet og NIBIO - Norsk institutt for bioøkonomi. Nina Trandem og Agnethe Christiansen deltar.

 

Dagsseminar om forskning på makroalger – Bodø 22. september. http://www.forskningsdagene.no/arrangementer/macroalgae-research-seminar

Dyrking og utnyttelse av makroalger vil kunne legge grunnlag for utvikling av en en ny regional og nasjonal næringsutvikling. Kom og delta på en spennende dag med veldig interessante foredrag fra norske og kinesiske foredragsholdere.

 

Forsker Grand Prix – Oslo 22. september.
http://fgposlo.no/

Stipendiat Pia Heltoft representerer NIBIO. Tirsdag 22. september er hun en av deltagerne på Forsker Grand Prix i Oslo. Arrangementet går av stabelen på Sentrum Scene og er åpent for alle. Tema: Kjenn din potet – lagring for optimal kvalitet.

144161662895568600_resized.jpg
Stipendiat Pia Heltoft. Foto: Benjamin A. Ward.

Statsråden besøker NMBU og NIBIO – Ås 23. september.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug besøker NMBU og NIBIO.

 

Mat, trender, myter og forskning - Oslo 24. september.
http://www.forskningsdagene.no/arrangementer/mat-trender-myter-og-forskning

Forskningsrådet inviterer elever i videregående skole og andre interesserte til seminar for å diskutere trender, myter og forskning om mat.

En rekke forskere og fagfolk vil innlede med å presentere sine synspunkter.

Andreas Wahl, kjent fra vitenshow og tv-programmer, vil lede seminaret og sørge for dialog mellom skoleelever – morgensdagens forbrukere – og panelet.

Forsker Erik Joner fra NIBIO er en av innlederne. 

 

Researcher's Night - Gjøvik 25. september.
http://www.forskningsdagene.no/arrangementer/researchers-night-pa-gjovik

Bli med Vitensenteret Innlandet på en spennende forskerkveld. Møt forskere fra ulike miljøer i iinalndet, eksperimenter i senteret og smak på "Viten-mat".

Fra NIBIO deltar Annbjørg Kristoffersen og Per Y Steinsholt.

 

Kvelds[mat] : Smaken av klima - Oslo 25. september.
http://www.forskningsdagene.no/arrangementer/kvelds-mat

Vil du ha en smakebit av framtiden? Ulike klimasoner avgjør hva vi produserer hvor i verden, men med et klima i stadig endring, hva kommer vi til å spise? Vil vi fortsatt kunne høste epler fra Hardanger og blir det vindistrikter i Telemark? Mange vet at insekter er viktig for pollinering og matproduksjon, men kan de også brukes på kjøkkenet og hvordan smaker de i maten?

Seniorforsker Helen French deltar sammen med flere.

 

Sant og usant om mat? - Trondheim 25. september.
http://www.ntnu.no/forskningsdagene/night/program/forelesninger

Vi bombarderes med overskrifter i media om hva vi absolutt må spise og ikke spise. Men hva er myter og hva er fakta? Vi inviterer fire dyktige deltagere med ulik faglig kompetanse til å sitte i panelet, og besvare spørsmål. Paneldebatt med Andreas Wahl som debattleder. Forsker Oddveig Storstad fra NIBIO deltar i panelet.


Forskningsdagene på Svanhovd - Svanvik 26. september.
http://www.forskningsdagene.no/arrangementer/forskningsdagene-pa-svanhovd

NIBIO Svanhovd markerer årets forskningsdager med et eget arrangement på Svanhovd. Da blir det ulike foredrag med både mat som tema; om ville bær og dyrking av ulike beter, men også foredrag om hvor forurensingen kommer fra og om det store klimaforsøket. I tillegg vil det være åpent hus på Svanhovd med utstillinger og botaniske hage og salg av kortreist mat.

 

Forskningstorget i Førde – Førde 26. september.

NIBIO Fureneset deltar på eit forskingstorg på Skywalken på Handelshuset i Førde.

 

Forskningstorget i Tromsø – Tromsø 25.-26. september. http://www.forskningsdagene.no/arrangementer/forskningstorget-i-tromso

Stand i samarbeid med FRAM-senteret. Tema: Jord. NIBIO Tromsø deltar.

 

Lokal mat og kortreist musikk – Hattfjelldal 26. september. http://www.forskningsdagene.no/arrangementer/lokal-mat-og-kortreist-musikk

NIBIO samarbeider med Høgskolen i Nesna og Helgeland Museum om en temadag på Sæterstad gård i Hattfjelldal. Forsker Eva N. Høberg deltar.

 

Forskerne kommer! – 18.-23. september i Troms.
http://www.framsenteret.no/framforskere-under-forskningsdagene-2015.5779053-146437.html#.Ve1onBHtlBc

«Forskerne kommer!» er et formidlingstilbud produsert av Framsenteret.

Forskere og formidlingsfolk fra senterets medlemsinstitusjoner reiser rundt og forteller hva de driver med. Årets tema er mat vi har rundt oss: bær og fisk.

Forsker Paul Eric Aspholm holder foredrag om bær på Gibostad, Finnsnes, Storslett, Kåfjord og Sjøvegan. 

  • Gibostad 18. september - 10.00 – 13.00: Senja videregående skole
  • Finnsnes 19. september - 10.00: Forskningstorget på kunnskapsparken Finnsnes.
  • Storslett 21. september - 11.30-15.30: Nord-Troms videregående skole, avdeling Nordreisa.
  • Kåfjord 22. september - 10.00-14.00: Kultursentret i Olderdalen
  • Sjøvegan 23. september - 12.15 – 15.15: Sjøvegan videregående skole. For skoleelever.
  • Sjøvegan 23. september - 18.00 – 20.00: Sjøvegan videregående skole, åpent møte i kantina. 
11845160_995303477166684_4032115549930427154_o.jpg
Foto: Helge Markussen, Framsenteret.
Forskningsdagene

Gjennom en rekke forskjellige arrangementer kan mennesker i alle aldersgrupper og fra alle samfunnslag høre om og oppleve forskning. For å nå målgruppene har mange av arrangementene under Forskningsdagene fjernet seg langt fra forskernes tradisjonelle presentasjonsform - foredraget. Arrangementene spenner fra demonstrasjoner, foredrag, utstillinger og debatter til omvisninger, torg-, kultur- og interaktive evenementer. De aller fleste er gratis.

De første Forskningsdagene fant sted i 1995 på initiativ fra Norges forskningsråd. Festivalen har utviklet seg til å bli Norges største arena for allmennrettet forskningsformidling, med lokale arrangementer over hele landet. I 2004 rundet festivalen over 1000 arrangementer i regi av over 200 arrangører, noe som gir oppmerksomhet og gjennomslag i et land med 4,5 millioner innbyggere. Festivalen utmerker seg også i europeisk sammenheng for sin geografiske og faglige bredde.

Les mer her: www.forskningsdagene.no

 

FD15plakat_A3_bokm_nyn_godkjent-1.jpg Årets plakat.

 

 

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.