Hopp til hovedinnholdet

Bioteknologi er vesentlig for å løse globale utfordringer mener Nobelprisvinner

20160811-RVP46673-B4B-konferanse2016.jpg

Foto: Ragnar Våga Pedersen.

ÅS: Nobelprisvinner Sir Richard J. Roberts er en av en rekke høyt renommerte, internasjonale vitenskapsfolk som i dag deler kunnskap om verdiskaping og innovasjon innen bioteknologi ved NIBIO-konferansen Biotechnology for Bioeconomy conference.

Bioteknologikonferansen, som er organisert av Norsk institutt for bioøkonmi (NIBIO), ble åpnet av Knut Berdal fra Landbruks- og matdepartmentet. Berdal framhevet at bioteknologi er en av drivkreftene bak utviklingen av en ny bioøkonomi, blant annet når det gjelder matproduksjon. Han trakk også fram at Norge vil få en ny strategi for bioteknologi denne høsten.

 

Avgjørende

Nils Vagstad, administrerende direktør for NIBIO, ønsket så velkommen til de mange høyt anerkjente norske og internasjonale deltakerne ved konferansen.

Vagstad sa at bioteknologi var avgjørende i å finne løsninger på mange av de store utfordringene verden står ovenfor - blant annet matsikkerhet og bærekraftighet, i forhold til klimaendringer, men også når det gjelder fremstilling av for eksempel medisiner.

Ifølge Vagstad vil bioteknologi være viktig i Norge når vi skal utvikle en stabil økonomi etter oljen, og han påpekte at NIBIO vil ha et økende fokus på bioteknologi i sin forskning.

Arne Hermansen, divisjonsdirektør for bioteknologi og plantehelse, presenterte også områder der NIBIO-divisjonene bruker ulike typer bioteknologi i innovativ forskning.

 

Fra kjeller til et selskap

Nobelprisvinner Sir Richard J. Roberts åpnet så hovedsesjonen av konferansen ved å dele den spesielle historien til New England Biolab, som gikk fra å være en liten kjellerbedrift drevet av idealistiske forskere til å bli et stort og viktig forskningsselskap innen ensymrestriksjon. Selskapets overskudd pløyes tilbake til egen forskning, og de er i dag et forskningsmiljø med flere hundre forskere. 

20160811-RVP46652-B4B-konferanse2016.jpg

Skremselspropaganda

Roberts var svært kritisk mot miljøer, spesielt i Europa, som han hevder driver skremselspropaganda knyttet til utvikling og bruk av GMO.

– Dette bidrar til å begrense mulighetene til for eksempel Afrika til å bygge opp en bærekraftig matproduksjon. Europa kan fø seg selv og må gjerne unnlate å bruke GMO. Men ikke si at dette er farlig og dermed skrem andre fra å ta det i bruk! For det er ikke sant – dette er nyttig kunnskap.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.