Hopp til hovedinnholdet

Biokarbon

Charcoal2
Trekull. Foto: Adobe Stock.

Biokarbon, ofte kalt trekull. Trekull lages ved at tre varmes opp til en viss temperatur. Trevirket mister en stor del av de flyktige bestandsdelene og karboninnholdet øker. Den termiske behandlingen resulterer i et produkt som har mistet den fibrøse strukturen og som kan brukes direkte som reduksjonsmiddel i metallurgisk industri eller til matlaging og grilling, eller det kan enkelt knuses til pulver og komprimeres videre til briketter eller pellets.

Grillkull eller biokarbon benyttes til produksjon av silisium. Elkem, grunnlagt av Sam Eyde i 1904, produserer hvert år silisium på sine 4 smelteverk i Norge. Silisium, en viktig bestanddel i mobiltelefoner, datamaskiner og solcellepanel, produseres fra kvartsitt ved temperaturer på over 2000 °C. Strøm fra vannkraft gir energi til elektrodene som spalter kvartsitten fra silisiumoksid til rent silisium.

Selve prosessen krever et reduksjonsmiddel i form av karbon, og en stor andel av det kan være trekull laget på samme måte som grillkull.

Bruk av biokarbon fra norsk skog i smelteverksindustrien kan være et eksempel på økt avsetning og bruk av norsk skog. Foreløpig er produseres det ikke mye biokarbon i Norge.

Målet er å optimalisere produksjonen av trekull. Det er også en mål  å utnytte biproduktene; brennbare gasser og tjære (bio-olje).

Biokarbon kan også som jordforbedringsmiddel. Se lenker til venstre.
Figur 1.jpg
Energivirke. Foto: Eirik Nordhagen