Bruk av signalstoffer i integrert plantevern
Signalstoffer eller semiokjemikalier (gresk:semeon = signal) er kjemiske stoffer som gir vekselvirkninger mellom organismer. Insekter benytter seg av slike luktstoffer for å skaffe seg informasjon om verden omkring dem. De bruker luktesansen i alle faser av livet, og luktspor som føres med vinden kan gi informasjon om både mat og maker.
Feromoner
Signalstoffer som insektene bruker til kommunikasjon med individer av samme art, kalles feromoner. Dette er stoffer som for eksempel gjør at hunner og hanner finner hverandre for parring. Hunnen sender ut et feromon som lokker til seg hanner. Hannene hos de fleste møll og andre sommerfugler har store antenner dekket med spesialiserte sanseceller som sender informasjon til et senter i hjernen som kun behandler informasjon fra feromoner. I skadedyrkontroll kan man benytte feromoner til å forstyrre eller forvirre skadedyrets formering, eller til å lokke dem til feller, og dermed overvåke og bekjempe angrep.
Kairomoner
Kairomoner er luktstoff som påvirker individer av forskjellige arter. Luktstoffer som planter avgir, er for eksempel viktige for at plantespisende insekter finner riktig vertsplante. Siden planter ikke kan rømme fra sine fiender, benytter de seg gjerne av avansert giftkjemi og planteforsvar for å hindre at de blir spist. Dette har ført til at de aller fleste plantespisende insekter har utviklet spesielle enzymer som kan bryte ned og avgifte planteforsvaret. Spesialiseringen har også ført til at insekter har utviklet et sanseapparat for å finne riktig vertplante og luktstoff. Alle planter avgir lukt, og hunner av plantespisende insekter benytter slike luktstoff for å finne riktig vertplante for avkommet.
Strategier for bruk av luktstoffer
Ved å identifisere hvilke luktstoff insekter benytter i vertsgjenkjenningen, kan syntetiske kairomoner brukes for å lokke insekter i feller. Kairomonfeller kan benyttes til å overvåke tidspunkt for insektangrep, størrelsen på angrepet og til massefangst for å hindre skade. Fellefangst med kairomoner kan derfor være et viktig verktøy i integrert plantevern, både for overvåking (se om skadeterskel er overskredet) og for bekjempelse (massefangst). Kairomoner har den fordelen at de påvirker hunner på søk etter næring- og eggleggingsplasser, mens feromoner kun vil påvirke hanner.
KONTAKTPERSON
Gunda Thöming
Forsker
-
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
(+47) 920 11 307 gunda.thoeming@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H7
KONTAKTPERSON
Gunda Thöming
Forsker
-
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
(+47) 920 11 307 gunda.thoeming@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H7