Hopp til hovedinnholdet

Ringerikspotet

Ringerikspotet_Åsmund-Asdal

Foto: Åsmund Asdal

Ringerikspotet er en gammel landsort med kjent dyrkingshistorie fra ca 1865. Det er noe usikkert hvor poteten opprinnelig er kommet fra, men det antas at den kom fra botanisk hage i Oslo til gården Søndre By i Hole en gang midt på 1860-tallet av bonde, stortingsmann og ordfører Morten Ludvig Sundt.

Gården ble da solgt til Jens Aabel som begynte å dyrke poteten i et større omfang. Ringerikspotet har etter han også gått under navnet Aabler. Poteten er fra 2007 et produkt med beskyttet geografisk opprinnelse med navn "Ringerikspotet fra Ringerike".

Ringerikspotet er kjent for sin svært gode matkvalitet og blir regnet som en delikatessepotet. Skallfargen er rosa til rød. Knollene er tverrovale med dype øyne. Kjøttfargen er gul, ofte med en rød ring av karstrenger. Knollene har høyt tørrstoffinnhold.

Ringerikspoteten har sitt eget dyrkerlag og egen webside.