![](/tema/mat/plantegenetiske-ressurser/nytteplanter-i-norge/hagebruksplanter/fruktsorter/plomme/_/image/df8c0670-61aa-4b4d-8b9c-85408db05deb:5304095b998a2ce47f9e882b454849e34471e8e9/max-400/Linn%20Borgen%20Nilsen.jpg?quality=60)
Plomme
Plomme har tradisjonelt vært en populær frukt i norske hager. Plommer er lette å dyrke, og de søte plommene var det nærmeste man kom eksotiske sydfrukter i vårt kalde klima. Et stort utvalg av plommesorter har vært dyrket i Norge, både foredlede sorter som ble podet og rotekte roser som ble formert med rotskudd. Les mer om de forskjellige plommesortene under.
Det finnes mange ulike slag av rotekte plommer i Norge. Plommeslagene har stor fargevariasjon fra gule og gulgrønne til røde og mørke blåtoner. Det er også variasjoner i modningstidspunkt og størrelse. Genressurssenteret har samarbeidet med Njøs frukt- og bærsenter om kartlegging og innsamling av rotekte plommetyper fra hele landet, og en stor samling av disse finnes bevart på Njøs på Hermannsverk i Sogn.
Plommesorter som må podes regnes for å ha bedre kvalitet enn de rotekte, og stort sett har de større frukter. Sorter stammer både fra norsk, nordisk og europeisk foredling. Omtalene som kan leses nedenfor er i stor grad samlet og skrevet av professor emeritus Finn Måge ved universitetet på Ås.