– Jeg har lært at det er viktig å planlegge året, forteller den blide østfoldingen. Før hadde jeg kalving både vår, sommer og høst. I tillegg brøyta jeg om vinteren. Det var noen år da jeg aldri hadde en eneste dag fri. Hvis jeg skal drive med dette i mange år fremover, må jeg legge opp et løp som jeg trives med. Jeg er min egen sjef og kan planlegge drifta akkurat slik jeg ønsker. Derfor blir det vår- og høstslakting fremover. Da blir det litt roligere i juli, og jeg kan hente meg litt inn igjen.
Om utfordringer og motivasjon
Økonomisk er nok kornproduksjonen viktigere enn kjøttproduksjonen. Dessuten jobber Ann-Mari fortsatt 40 prosent utenfor gården.
– Jeg har vurdert å øke antall dyr, men det krever mye tid og store arealer. Jeg ønsker å få til en god drift med enkle grep, uten å investere for mye.
– Det er veldig utfordrende å være bonde i dag. Man vet aldri hvordan neste år blir. Jeg sjekker været hver dag - og hele tiden. Alt jeg gjør må planlegges etter været: såing, gjødsling, hvor dyra skal være, høsting av kornet, når jeg skal ta inn høyet.
Men været er ikke den eneste utfordringen hun har. Uforutsigbare politiske signaler har gjort det vanskelig å drive. Det er vanskelig å vite hvilke investeringer som lønner seg på sikt. Risikoen er høy. I tillegg kommer kraftige prisøkninger på viktige innsatsfaktorer som for eksempel gjødsel. Den unge bonden tror ikke folk flest er klar over hvor dyrt det har blitt å produsere mat.
– Noen ganger får jeg spørsmålet: Hvorfor driver du med dette hvis du tjener så lite på det? Da tenker jeg på de som har drevet gården før meg. På Melleby har det vært aktivitet i mer enn 300 år. Er det jeg som skal gi meg? Er det jeg som skal fire flagget og si at jeg ikke gidder mer?