Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for bioteknologi og plantehelse

Persistens av plantevernmidler og effekt på mikrobiell funksjonalitet i jord i norsk bærproduksjon

Foto: Marit Almvik
INAKTIV SIST OPPDATERT: 19.06.2024
Slutt: des 2019
Start: mars 2017

Jordbær er en av de mest sprøyteintensive kulturene i Norge og det gjøres hyppigere funn av plantevernmidler i norske jordbær enn i importerte jordbær. I 31 prøver av norske frilandsjordbær ble det i 2016 gjort 104 funn av soppmidler. Utgjør plantevernmiddelbruken i jordbærfelt i Norge en miljørisiko? 

Hovedmål:

Skaffe mer kunnskap om opptak, persistens og nedbryting av soppmidler brukt i jordbær i ulike klimasoner i Norge for å kunne vurdere tiltak for å redusere omfanget av rester i produkter, jord og vann. 

Status Avsluttet
Start- og sluttdato 01.03.2017 - 31.12.2019
Prosjektleder Marit Almvik
Divisjon Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Avdeling Pesticider og naturstoffkjemi
Samarbeidspartnere NIBIO, NLR Viken, NLR Trøndelag og Gartnerhallen
Totalt budsjett 2 148 000 NOK
Finansieringskilde Landbruksdirektoratet

Prosjektet undersøker soppmidler og nedbrytningsprodukter av disse som kan være persistente i miljøet og kan akkumulere og utgjøre en miljørisiko på mikrobiell funksjonalitet, resistensutvikling hos sopp og gradvis utlekking til vannmiljø. Resultatene vil kunne gi praktikere økt kunnskap om hvilke plantevernmidler som bør brukes med forsiktighet med tanke på persistens og mulige effekter på jordkvalitet, spredning i miljøet og resistensforebygging hos gråskimmelsopp. Feltstudiene våre er lagt til jordbærfelt i to ulike klimasoner i henholdsvis Østfold og Trøndelag.