Kålrot med stabil indre kvalitet
Aktiv
SIST OPPDATERT: 29.09.2025
Slutt: juni 2026
Start: okt 2022
Slutt: juni 2026
Start: okt 2022
Kålrot er en sentral grønnsak i den norske matkulturen til hverdags og fest.
Status | Pågående |
Start- og sluttdato | 31.10.2022 - 29.06.2026 |
Prosjektleder | Jørgen A. Mølmann |
Kålrotdyrking er velegnet for relativt kjølige norske vekstforhold, men dette er blitt mer utfordrende i et varmere klima. I de siste årene har det vært oftere varme- og tørkeperioder om sommeren, med et økende problem med blant annet harde og trevlede kålrøtter. Dette har ført til forbrukerklager på dårlig spisekvalitet for Norsk kålrot, og er en utfordring for salg og konsum av norske kålrøtter. Prosjektet «Kålrot med stabil indre kvalitet» har derfor som hovedmålsetning å redusere forekomst av Norsk kålrot med trevlet konsistens. Da ved å identifisere utløsende faktorer under dyrkingen, samt utvikle varslingsmodeller for risikofaktorer i vær- og dyrkningsmessige forhold.
Prosjektpartnere er kålrotdyrkere fra ulike produksjonsområder i landet, såvareleverandørene NORGRO og LOG, teknologibedrifter for klimasensorer ved EasyGrowth og droner Easy Growth og dronebildetaking ved Biodrone, samt grøntgrossisten Gartnerhallen. FoU-leverandør i prosjektet er Norsk Institutt for Bioøkonomi, med samarbeid lokalt med regionale enheter i Norsk landbruksrådgivning.
For å avdekke sammenheng mellom ulike dyrkingsrelaterte faktorer og vekst og kvalitet i kålrot, gjennomføres det årlige dyrkingsforsøk i produksjonsfelt hos kålrotprodusentene. Samt, i kontrollerte feltforsøk ved NIBIO Apelsvoll og i klimavekstkammer ved NIBIO Tromsø. Det undersøkes hvordan vanntilgang, perioder med tørkestress, næringstilgang, etableringsmetode (såing/planting) og sortsvalg påvirker kålrotkvaliteten. Logging av klimadata (jord-temperatur, -fuktighet) vil gjøres med sensorprodukter fra Easy Growth, for utvikling av varsling om tørkestress. Biodrone bidrar med utvikling av bildebasert metodologi for bruk av planteindekser for stress og planteutvikling i norske kålrotåkere. Prosjektet forventes å gi anbefalinger for dyrkere med tilpassede vannings- og gjødslingstiltak for best mulig kålrotkvalitet. Resultater så langt tyder på at gjødseltilgang og varme med tørke sent i sesong er faktorer som kan virke negativt på trevlethet.