Hopp til hovedinnholdet

NIBIO er i dialog med Israels ambassade rundt framtidige samarbeidsområder

20190916-RVPF3608

Administrerende direktør i NIBIO, Nils Vagstad, og Israels ambassadør til Norge, Alon Roth, ser muligheter for samarbeid. Foto: Ragnar Våga Pedersen.

Israels ambassadør til Norge, Alon Roth, besøkte NIBIO tidligere denne måneden. På agendaen sto mulige samarbeidsområder mellom NIBIO og israelske institusjoner.

- Israel og Norge har noen felles utfordringer knyttet til matproduksjon, nemlig et klima som i deler av året gjør det krevende å produsere noe som helst. Derfor er avansert veksthusproduksjon et aktuelt felt å samarbeide på, sier adm. dir. i NIBIO, Nils Vagstad.

- Dette sammen med teknologiske løsninger for presisjonsjordbruk er spennende områder med stort potensial.

Israels ambassadør til Norge, Alon Roth, framhevet spesielt Israels satsing på å få teknologi inn i landbruket, ofte anført av privat finansiert forsking. Det er f.eks. allerede utviklet løsninger for presisjonssprøyting ved hjelp av droner som jobber sammen, støttet av fjernmålingssystemer som angir hvor det er behov for sprøyting. Mye av dette er teknologi som har sitt utspring i andre sektorer, men som har stor overføringsverdi til landbruket.

- Det sies at Israel har utviklet seg fra Jaffa (appelsiner) til Java (programvare), forteller ambassadør Roth. Han forteller at dette preger satsingen på landbruk og forskningen knyttet til dette. Kunstig intelligens er et raskt voksende område, og kombinert med f.eks. mønstergjenkjenning og robotisering gir dette nye muligheter i landbruket, som f.eks. roboter som plukker tomater.

Nils Vagstad forteller at NIBIO sender en liten delegasjon til Israel i oktober, nettopp for å utforske mulighetene for tettere samarbeid.

– I første rekke må vi etablere faglige kontaktpunkt, men jeg ser for meg at vi raskt kan komme i gang med forskerutveksling.

– Alene er både Norge og Israel små, både som forskningssnasjoner og matprodusenter. Derfor må vi samarbeide bilateralt, men ha globale ambisjoner, avslutter Vagstad.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.