Hopp til hovedinnholdet

Fuglekonge

COLOURBOX5816820_cropped.jpg

Fuglekonge. Foto: www.colourbox.com

Fuglekongen er Norges minste fugl, tross navnet. Kanskje kjenner du historien om hvordan den fikk navnet sitt? En gang ble alle fuglene enige om at den fuglen som kunne fly høyest skulle bli konge. Kongeørna fløy høyere enn alle de andre og var helt sikker på at den skulle bli konge. Men slik gikk det ikke, fordi den minste av dem alle, fuglekongen hadde gjemt seg mellom fjærene på ryggen til ørna og dermed kom den høyest. Den ble konge, fikk ei oransje krone på hodet og ble kalt fuglekonge.

Ei søt historie som kanskje ikke holder vitenskapelig mål. Fuglekongen (Regulus regulus) er imidlertid den minste av alle våre fuglearter. Den liker seg i tett barskog og opptrer gjerne sammen med meiser om vinteren. Fuglekongen liker seg oppe i trekronene og virrer rastløst rundt på jakt etter mat. Men, selv om den er godt skjult kan du kjenne den igjen på lyden, som er ei tynn trille. For oss som begynner å trekke på årene, er nok fuglekongens lyder de første som forsvinner når hørselen etter hvert svekkes. Den er så høyfrekvent at mange eldre folk ikke klarer å høre fuglekongens toner. På utseendet kjennes fuglekongen lettest på størrelsen, en lysegrønn overside og den gul-oransje og svarte toppen på hodet.

På noen av Kanariøyene finnes det en underart av fuglekongen som skiller seg litt ut fra vår fuglekonge, mens det på Madeira finnes en egen art som er litt ulik de andre. Men det er relativt små forskjeller. I Norge er fuglekongen utbredt over store deler av landet, men mangler helt i nord og på fjellet.

Det finnes totalt 6 fuglekongearter i verden.

fuglekonger.jpg
Fuglekonge (Regulus regulus). Foto: Thor Østbye.
KONTAKTPERSON

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.