Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for bioteknologi og plantehelse

FABANOVA - Klimatilpassa åkerbønner for Norden og Baltikum

Foto: Heidi Udnes Aamot
Aktiv SIST OPPDATERT: 25.10.2024
Slutt: des 2026
Start: jan 2023

Prosjektet vil føre til bedre sorter og foredlingslinjer av åkerbønner og gi kunnskap som kan bidra til høyere og mer stabile planteprotein-avlinger i et stadig mer utfordrende klima. NIBIO skal starte utviklingen av varslingstjenester for sjokoladeflekk der målet er å kunne hjelpe produsenter til mer effektiv sjukdomsbekjempelse.

 

Start- og sluttdato 01.01.2023 - 30.12.2026
Prosjektansvarlig, NIBIO Heidi Udnes Aamot
Divisjon Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Avdeling Soppsjukdommer i skog-, jord- og hagebruk
Samarbeidspartnere University of Helsinki, Swedish University of Agricultural Sciences, Norges Miljø- og Biovitenskaplige Universitet, Estonian Crop Research Institute

For å bevare biodiversitet og bremse klimaendringene trengs en bærekraftig økning i matproduksjon, samtidig som klimagassutslipp begrenses, og produksjonen av planteprotein øker. Europa er i dag avhengig av importert planteprotein. De seks landene i denne utlysningen importerer til sammen 238 kt planteprotein, og produserer selv 171 kt i form av frøbelgvekster . En doblet produksjon av frøbelgvekster ville vært bærekraftig og gitt økt regional selvforsyning og matsikkerhet. For å oppnå dette trengs lokalt tilpassede og stabile sorter. Åkerbønne er rik på protein. Åkerbønnedyrking gir økonomiske og miljømessige fordeler da plantene fikserer nitrogen, og dermed ikke trenger nitrogengjødsling. Dette bidrar til reduksjon i klimagassutslipp. For å øke produksjonen av åkerbønne i Nord- Europa, trengs sorter tilpasset områdets biotiske og abiotiske begrensninger. Sjukdom (sjokoladeflekk), tørkestress og kort vekstsesong av de mest begrensende faktorene. I FABANOVA skal vi derfor identifisere materiale som er bedre tilpassa og har et høyt avlingspotensial under våre dyrkingsforhold. Vi skal starte utviklingen av varslingstjenester for sjokoladeflekk der målet er å kunne hjelpe produsenter til mer effektiv sjukdomsbekjempelse. Vi skal teste hvordan åkerbønne presterer ved ulike breddegrader og værforhold, samt utføre forsøk under kontrollert klima. Forsøkene vil gi fenotypiske data, som kombineres med genetiske verktøy for å identifisere loci, kandidatgener og signalveier assosiert med ønskede egenskaper. Dette vil åpne for utviklingen av seleksjonsverktøy som kan brukes i sortsforedling. Gen-redigering skal brukes for å bekrefte kanditatgener og skape ny allel-diversitet. Prosjektet vil føre til bedre sorter og foredlingslinjer og gi kunnskap som kan bidra til høyere og mer stabile planteprotein-avlinger i et stadig mer utfordrende klima. Dette vil øke den regionale protein-sikkerheten og redusere presset på å legge om landområder i land som produserer soya.