Hopp til hovedinnholdet

Solanepe

Solanepe2_Solhatt

Solanepe - en tidlig og blåtoppet nepe som ble mye dyrket på Jæren. Foto: Solhatt økologisk hagebruk as

'Solanepe' er en matnepe som er hvit i kjøttet og flat eller flatrund i formen. Den er sterk både mot klumprot og kålflue, og egner seg spesielt godt til tidligproduksjon, derav navnet 'Mainepe' som har vært et mye brukt navn på sorten. Solanepe ble spesielt anbefalt for tidlig dyrking i benk og på friland.

Det antas at frø av sorten første gang ble tatt med fra USA av Andreas T. Joa i 1905-06. Joa døde tidlig og dyrkingen ble overtatt av broren Enok T. Joa. På begynnelsen av 1900-tallet fikk han årlig tilsendt en frøkatalog fra et stort frøfirma i USA som han bestilte frø fra til seg selv og tre andre produsenter på Joa på Jæren.

Fikk navnet 'Solanepe'

Sigvart Sola på gården Sømme på Sola fikk sent på 1920-tallet, tak i frø, dyrket neper og overvintret disse til frøavl. Frø ble solgt til naboer og produsenter i Sola som solgte neper på torget i byen. Og slik fikk denne nepa etterhvert navnet ‘Solanepe’.

Men 'Solanepe' ble etterhvert populær også andre steder i landet. Solanepe ble frøavlet av mange frøfirma som etterhvert navnga dem som egne stammer, f.eks. LoG og Norsk Frø. På gartnerskolen på Dømmesmoen begynte de å arbeide med sorten i 1941 og fikk en egen stamme i 1944.

Kunne gi frø første år

På Dømmesmoen  var nepa såpass tidlig at det var mulig å dyrke frø på den i løpet av et år, til tross for at nepe er en to-årig art. I dag frøavles den på røtter som overvintres på kjølelager.

I frøkatalogen til Lærdal i Stavanger ble den kalt ‘Amerikansk  hvit rødhodet’, og siden i 1937 kalt ‘Amerikansk jærsk st.’

Sortseier er Kurt Todnem, Randaberg, og sorten ble godkjent som bevaringssort i mai 2021. Sorten hadde tidligere ordinær sortsgodkjenning på den norske sortslista. 

Solanepe1_Solhatt.jpg
'Solanepe' er den delikat tidlig grønnsak som var populær på torvet i Stavanger i mellomkrigstiden. Foto: Solhatt økologisk hagebruk as