Hopp til hovedinnholdet

Rød Kvæfjord

Rød-Kvæfjord_Erling-Fløistad

Typiske knoller av potetsorten 'Rød Kvæfjord' med dype og sterkt fargede grohull. Foto: Erling Fløistad

Sorten har oppstått i Nord-Norge, i områdene i og omkring Kvæfjord i Troms, som var et sentrum for potetdyrking i Nord-Norge. På 1800-tallet var Rød Kvæfjord hovedsort i Troms og i andre nord-norske bygder med klima for potetdyrking.

Potetsorten Rød Kvæfjord har vært dyrket i Norge i over 100 år, spesielt i Nord-Norge. Den regnes for å være spesielt godt egnet for dyrking under forhold med lang dag. Sorten dyrkes fortsatt enkelte steder i Nord-Norge, og poteten blir verdsatt som en delikatesse.

Rød Kvæfjord har runde knoller med dype øyne og sterkt innsunket navlefeste. Knollene er sterkt røde med blåfiolette øyne. Det finnes også blålige varianter. Potetkjøttet er gulhvitt. Poteten har høyt tørrstoffinnhold og den er kjent for god matkvalitet.

Rik blomstring og sterk blomsterfarge

Rød Kvæfjord er ikke immun mot potetkreft og svak for tørråte. Den er derfor vanskelig å dyrke sør i landet der sykdoms- og smittepresset er høyere enn i nord.

Potetplanten har grønt ris med sterkt blålig eller brunlig fargede stengler, spesielt på øvre del og ved internodiene. Plantene blomstrer rikt med sterkt rødfiolette, nesten blåfiolette blomster.

Rød Kvæfjord er en av 16 potetsorter som NGB's arbeidsgruppe for potet har valgt ut som spesielt bevaringsverdig etter å ha undersøkt et stort antall sorter fra Norge og Norden.

Mer informasjon

En nordisk arbeidsgruppe har arbeidet med innsamling og vurdering av gamle potetsorter. Gruppen har blant annet i regi av Nordisk genbank (nå NordGen) prøvedyrket, beskrevet og evaluert sortene for ulike egenskaper. Resultatene er lagret i The European Cultivated Potato Database. Mer detaljert informasjon om egenskaper hos Rød Kvæfjord kan finnes i denne databasen via lenke nedenfor.

Rød Kvæfjord er en av de gamle norske sortene som blir tatt vare på ved Nordisk genressurssenter (tidligere Nordisk genbank). Den er også bevart i samlingen av sorter som holdes hos NIBIO på Ås i samarbeid med Graminor og Norsk genressurssenter.