Hopp til hovedinnholdet

Ingeleivseple

Ingeleivseple_Erling-Fløistad

'Ingeleivseple' gir mange og små poteter, en egenskap som det har vært interesse for ved dyrking av delikatessepoteter. Foto: Erling Fløistad

Sorten stammer fra Lom der herredsagronom Olav Svestad omkring 1970 hadde tatt vare på sorten som etter sigende skulle ha vært dyrket i Lom og bygdene omkring "så lenge man kunne huske". Sorten er spesiell ved at den gir mange og små poteter, en egenskap som det har vært interesse for ved dyrking av delikatessepoteter til restauranter o.l.

Knollene er mørkerøde med hvite halvmåneformede flekker rundt grohullene. Potetene er faste og fine i kjøttet. Potetplanta har mange tynne stengler og har lilla blomster. Ellers er sortsnavnet et eksempel på at eple eller jordeple mange steder ble brukt som betegnelse for potet. Men hvem Ingeleiv var er det ingen som vet.

Identisk med sort fra Aukrust

I NordGens nordiske potetsamling finnes en sort som benevnes 'Sort IV fra Aukrust'. DNA-analyser har vist at 'Ingeleivseple' er identisk med denne sorten. Aukrust er som kjent en gård i Lom, og det er nokså sikkert at disse to har samme opphav, men har på et tidspunkt fått ulike navn.

I boken Potet i Norden fra Nordisk genbank i 2001 er det oppgitt at sorten fra Aukrust er en lokalsort fra fjellbygdene i Sør-Norge. Knollene er små med primitiv form, dype grohull og sterkt innsenket navlefeste. Skallfargen er rød, og kjøttfargen er hvit til svakt gul. Groer og blomster er rødfiolette.

Sorten er ikke resistent mot potetkreft og er lite motstandsdyktig mot tørråte på ris og knoller. Knollene har middels til høyt tørrstoffinnhold, og matkvaliteten er god.

Ingeleivseple-Avling_Per-Bjarte-Gjeldnes.jpg
Avling fra tre miniknoller av Ingeleivseple, dyrket i Surnadal sommeren 2013, tilsammen 90 nye poteter med stort og smått! Foto: Per Bjarte Gjeldnes