Hopp til hovedinnholdet

Hroar Dege

Hroar-Dege_Erling-Fløistad

Poteter av sorten 'Hroar Dege' er tørr og melen og er en god potet for de som liker melne poteter. Foto: Erling Fløistad

Sorten er kommet fra Hveem forsøksgård for potet, som i sin tid fikk sorten fra den kjente kokken og potetentusiasten Hroar Dege. Hvor han fikk dem fra, eller hvor gammel soten er er ikke kjent.

Sorten er halvsein og gir gode avlinger med til dels store knoller. Potetene er noe kantete og ujevne. Skall- og kjøttfargen er lys gul til hvit. Sorten er tørrstoffrik og koker lett i stykker. Sorten er tørr og melen og er en god potet for de som liker melne poteter.

Nokså lik nederlandske 'Bintje'

DNA-analyser av den norske potetsortsamlingen har avdekket at sorten som har fått navnet 'Hroar Dege' har endel likheter med den gamle nederlandske sorten 'Bintje', som ble lansert i 1910. Det er kjent at 'Bintje' har gitt opphav til mange nyere sorter. Kanskje har poteter av 'Bintje' kommet til Norge for lenge siden og har, gjennom mange generasjoners dyrking, får en endring i sitt arvestoff. Eller kanskje er 'Hroar Dege'-poteten identisk med en nyere sort som har 'Bintje' som foreldresort, en sort som da ikke er med i våre sortssamlinger.