Hopp til hovedinnholdet

Gulløye, Gul

Gullauge-gul_Åsmund-Asdal

'Gulløye' er en delikatesse-potet fra Nord-Norge. Fordi den er utsatt for plantesykdommer blir kvaliteten best i Nord-Norge der smittepresset er lite. Foto: Åsmund Asdal

’Gulløye’ eller 'Gullauge' er en halvtidlig-halvsein matpotet. Sorten er populær og har vært dyrket i Nord-Norge i over 100 år. Gulløye dyrkes i dag stort sett nord for Polarsirkelen. Gulløye er gourmetpoteten med stor G og P i Nord-Norge og dyrkes i dag med beskyttet opprinnelsesmerking; Gulløye fra Nord-Norge.

God kvalitet,..

'Gulløye' kom til Nord-Norge tidlig på 1900-tallet, med rallare som vandret over kjølen fra Sverige. Det er de små røde grohullene eller ”øyan” som er bakgrunnen for potetens navn. 'Gulløye' er en skjør potet som lett sprekker under opptak og lagring, og den må derfor behandles forsiktig. I gamle dager ble lyden av et gulløye som sprakk under innhøstningen, sett som et kvalitetstegn for årets avling.

Gulløye har kraftig potetsmak, melen konsistens og delikat, gult kjøtt. Knollene er rundovale og svakt flattrykte med middels dype grohull. Både det spesielle nordnorske klimaet, og det faktum at poteten får sollys døgnet rundt i vekstsesongen, er med på gi Gulløye fra Nord-Norge sitt særpreg.

..., men litt skjør

’Gulløye’ er ikke resistent mot potetkreft og er svært lite motstandsdyktig mot tørråte på ris og knoller. Den dyrkes derfor hovedsakelig i distrikter der tørråte ikke opptrer, dvs. i Nord-Norge og fjellbygder i sør. Sorten smittes lett av virussykdommer, særlig potetvirus Y. Poteten har over middels tørrstoffinnhold, men lavt sukkerinnhold.

Planten er knapt middels høy, med noe overhengende ris som dekker dårlig. Sorten blomstrer sjelden med svakt rødfiolette kronblad. Potetene har høyt tørrstoffinnhold. Sorten er halvtidlig. 'Gulløye' gir liten avling i Sør-Norge, men gode avlinger i Troms og Finnmark.

Unik sort og vel bevart

Både gul og rød 'Gulløye' er bevart både i den norske potetsortsamlingen på Ås og ved den nordiske samlingen hos NordGen i Alnarp i Sverige. DNA-analyser har bekreftet at 'Gulløye' er unik og ulik alle andre sorter som er analysert, og at klonene som er bevart de to stedene er genetisk identiske.  Dermed kan man være sikker på at sorten(e) som er bevart er den riktige og opprinnelige 'Gulløye' som har så lang historie i Nord-Norge.