Gamle raude fra Aurland
Sorten som kalles 'Gamle raude fra Aurland' er er blitt dyrket på gården Vikesland i Aurland i minst 100 år. De eldste på gården har fortalt at sorten i sin tid muligens kom fra Nordfjord. Sorten er god å spise og god til baking, dvs. til å lage lomper og lefser av. Sorten lagrer godt og poteter kan holde seg langt utover neste sommer. Skallfargen er mørkt rød og knollene har ujevn overflate med dype grohull. Kjøttfargen er lyst rød, noe som skiller den tydelig fra de fleste andre sorter. Blomstene er hvite.
Hvite eller fiolette blomster?
DNA-analyser har vist at dette er samme genotype som 'Gammelraude' som er kjent fra Lom, som jo ikke er svært langt fra Aurland. 'Gammelraude', som også er bevart i den norske potetsortsamlingen, oppgis å ha fiolette blomster mens 'Gamle raude fra Aurland' har hvite blomster. Det er flere eksempler på at fargeforskjeller ikke gir utslag på den type DNA-analyser som er brukt til å analysere potetsamlingene. Feilnoteringer kan også forekomme.