Hopp til hovedinnholdet

Fljota

Fljota_Erling-Fløistad

Sorten 'Fljota' har vist seg å være samme sort som den mer kjente og stedvis populære sorten 'Early Rose'. Foto: Erling Fløistad

Denne poteta kom fra Granvin til Erling Olsens store potetsamling i Snertingdal ca 1990. Det forelå ingen opplysninger om hvor gammel sorten varr, men det gamle norske navnet, som for øvrig betyr "tidlig", tydet på at det er en sort som har vært dyrket lenge i Norge.

DNA-analyser i den senere tid har avdekket at 'Fljota' er samme genotype som sorten 'Early Rose' og 'Early Puritan'. Begge disse er kjent fra slutten på 1800-tallet så det er ganske sikkert at 'Fljota' har vært dyrket lenge i Norge. På et tidspunkt en eller annet gang i løpet av de siste 100-150 år har så knoller blitt delt og flyttet uten at navnet har fulgt med, og så har sorten etter hvert fått navnet 'Fljota'. Det er også interessant at 'Fljota' betyr tidlig, som er del av navnet på de to engelske sorten som den stammer fra.

En tidligpotet som er best etter jul?

Knollene er rundaktige med svakt rød skallfarge og med hvitt kjøtt. Blomsterfargen er hvit. Sorten kan høstes relativt tidlig, slik navnet antyder, men det hevdes at smaken på potetene blir bedre etter jul. Da vil noen si at poenget med en tidligpotet er borte, men på den annen side er det i tilfelle en spesiell og interessant egenskap hos en potetsort.